Corn dogi to amerykański fast food wymyślony w latach 20' XX w., bardzo popularny do dziś. To parówka w cieście z mąki kukurydzianej,smażona na głębokim oleju i serwowana na patyku. Prosta w przygotowaniu, może nie najzdrowsza ale na pewno bardzo smaczna.
Składniki (na 8 corn dogów):
- 4 cienkie, długie parówki
- 1\2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1\4 szklanki mąki zwykłej
- 1 jajko
- 1\2 szklanki maślanki
- 1\2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1\2 łyżeczki soli
- 1\4 łyżeczki pieprzu
- 1\2 łyżeczki chili
- olej do smażenia
- patyczki do szaszłyków
- musztarda, keczup
Rozgrzej olej w głębokim garnku lub w woku. Patyczki zanurz w szklance z wodą. Przygotuj ciasto, wymieszaj w misce mąkę kukurydzianą i zwykłą, proszek do pieczenia, sól, pieprz, chili, wbij jajko, dodaj maślankę i dokładnie wszystko wymieszaj. Przelej ciasto do wysokiej szklanki. Parówki przekrój na połowę i nabij na patyczki do szaszłyków. Zanurz parówki w cieście. Smaż na rozgrzanym oleju, z każdej strony aż nabiorą złotego koloru. Serwuj z dodatkiem musztardy i keczupu. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz