Szukaj na tym blogu

Drukuj

13 lutego 2012

Domowy chlebek naan

Chlebek naan to płaski chleb drożdżowy wypiekany z białej mąki, pochodzenia środkowoazjatyckiego. Bardzo popularny w kuchni indyjskiej. Chlebek upiekłam z okazji testowania przepisu z tejże kuchni. Jest bardzo prosty w wykonaniu. Cudownie chrupiący. Myślę że sprawdzi się jako dodatek do wielu dań, nie tylko tych z kuchni indyjskiej (np. do gulaszu). 

Składniki (na około 6 chlebków):

  • 300g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 łyżeczki drożdży
  • 1 łyżka oleju
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki mleka
  • 3 łyżki roztopionego masła do posmarowania
W misce wymieszaj mąkę z solą i drożdżami. Zrób wgłębienie, do którego wlej olej, jogurt i mleko. Wyrabiaj ciasto przez kilka minut do uzyskania gładkiej masy. Następnie uformuj z niego kulkę, włóż do miski, przykryj  czystą ścierką i odstaw na około 1h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyłóż ciasto na oprószoną mąką stolnicę, podziel na 6 równych części. Każdy kawałek rozwałkuj na placek o grubości 5 mm i średnicy ok 20 cm. Rozwałkowane ciasto odstaw na około 15 min. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 230C. Włóż do pieca blachę aby także się nagrzała. Wyłóż na blachę chlebki i posmaruj masłem (możesz piec partiami np. po 2 chlebki). Piecz 8-10 minut aż napęcznieją i lekko przyrumienią się. Podawaj na gorąco. Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz