Odrobina egzotyki w środku zimy, czyli lekki tort owocowy.
Składniki (na tortownice o średnicy 22cm):
- 2 opakowania galaretki morelowej
- 200g chudego twarogu
- 130g płatków kukurydzianych
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 300-400g owoców (np. brzoskwinie, pomarańcze, mrożone wiśnie, winogrona itp.)
Galaretkę przyrządź według instrukcji na opakowaniu i wstaw do lodówki. Płatki kukurydziane wsyp do woreczka strunowego i pokrusz przy pomocy wałka. Płatki utrzyj z twarogiem, cukrem i ekstraktem waniliowym. Utarty twaróg wyłóż równomiernie na dno tortownicy i ubij, tak aby powstał zbity spód. Owoce pokrój na plasterki i ułóż na spodzie ciasta. Całość zalej schłodzoną galaretką i wstaw do lodówki - najlepiej na całą noc. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz