18 lutego 2012

Lekki tort

Odrobina egzotyki w środku zimy, czyli lekki tort owocowy.

Składniki (na tortownice o średnicy 22cm):
  • 2 opakowania galaretki morelowej
  • 200g chudego twarogu
  • 130g płatków kukurydzianych
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 300-400g owoców (np. brzoskwinie, pomarańcze, mrożone wiśnie, winogrona itp.) 
Galaretkę przyrządź według instrukcji na opakowaniu i wstaw do lodówki. Płatki kukurydziane wsyp do woreczka strunowego i pokrusz przy pomocy wałka. Płatki utrzyj z twarogiem, cukrem i ekstraktem waniliowym. Utarty twaróg wyłóż równomiernie na dno tortownicy i ubij, tak aby powstał zbity spód. Owoce pokrój na plasterki i ułóż na spodzie ciasta. Całość zalej schłodzoną galaretką i wstaw do lodówki - najlepiej na całą noc. Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Babeczka piecze i gotuje , Blogger