Bardzo prosta i zarazem smaczna, uda się na pewno każdemu. Idealne rozwiązanie na lekką i pyszną kolację.
Składniki (dla 2 osób):
- 150g makaronu penne
- 1 duża czerwona papryka
- 50g oliwek (czarnych lub zielonych)
- 50g suszonych pomidorów
- 4 ząbki czosnku
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 50g żółtego sera
- 50g sera pleśniowego
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
Makaron ugotuj w osolonej wodzie al dente. Paprykę umyj, usuń nasiona i pokrój w cienkie paski. Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka. Czosnek drobno posiekaj. Oliwki i suszone pomidory pokrój ma małe cząstki. Dno naczynia żaroodpornego skrop oliwą z oliwek. Wysyp ugotowany makaron. Dodaj wszystkie pokrojone wcześniej składniki. Tuńczyka odcedź i dodaj do zapiekanki. Całość oprósz solą i pieprzem oraz skrop oliwą z oliwek. Dokładnie wymieszaj. Na koniec posyp startym serem żółtym i pleśniowym. Piecz 20-25 minut w temperaturze 200C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz