Szukaj na tym blogu

Drukuj

10 lutego 2012

Śródziemnomorska zapiekanka z tuńczykiem

Bardzo prosta i zarazem smaczna, uda się na pewno każdemu. Idealne rozwiązanie na lekką i pyszną kolację.

Składniki (dla 2 osób):

  • 150g makaronu penne
  • 1 duża czerwona papryka
  • 50g oliwek (czarnych lub zielonych)
  • 50g suszonych pomidorów
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 50g żółtego sera
  • 50g sera pleśniowego
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
Makaron ugotuj w osolonej wodzie al dente. Paprykę umyj, usuń nasiona i pokrój w cienkie paski. Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka. Czosnek drobno posiekaj. Oliwki i suszone pomidory pokrój ma małe cząstki. Dno naczynia żaroodpornego skrop oliwą z oliwek. Wysyp ugotowany makaron. Dodaj wszystkie pokrojone wcześniej składniki. Tuńczyka odcedź i dodaj do zapiekanki.  Całość oprósz solą i pieprzem oraz skrop oliwą z oliwek. Dokładnie wymieszaj. Na koniec posyp startym serem żółtym i pleśniowym. Piecz 20-25 minut w temperaturze 200C.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz