Szukaj na tym blogu

Drukuj

15 lutego 2012

Kurczak tandoori w sosie maślanym

Kuchnia indyjska nie należy do moich ulubionych. A to przez to, że większość dań według mnie jest albo za ostra, albo mdła (to za sprawą braku soli w daniach). Jednak przepis na kurczaka tandoori wydał mi się ciekawy i warty wypróbowania. Danie jest dobre i mocno indyjskie. Warto wypróbować aby przekonać się czy kuchnia indyjska to te smaki, które nam odpowiadają. Przepis pochodzi z programu "Smaki świata na talerzu" Nici Wickes, jednak trochę go zmodyfikowałam.

Składniki (na 4 porcje):

Składniki na marynatę do kurczaka tandoori:
  • 4 udka z kurczaka
  • 5 ząbków czosnku - drobno posiekanych
  • 2 cm korzenia imbiru - drobno posiekanego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1\2 łyżeczki soli
  • 1\2 łyżeczki suszonej kolendry
  • 1\2 łyżeczki kurkumy
  • 1\2 łyżeczki przyprawy gram masala
  • 2 łyżeczki soku z limonki (lub cytryny)
  • male opakowanie jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oleju
Udka kurczaka umyj i ponacinaj. W misce wymieszaj wszystkie składniki marynaty. Tak powstałą marynatą dokładnie natrzyj udka kurczaka i odstaw na co najmniej 1h (jeżeli masz na to czas to odstaw na całą noc do lodówki). Rozgrzej piekarnik do 200C. Przełóż udka, razem z marynatą na blachę do pieczenia, wstaw do piekarnika i piecz około 40-45 minut. Udka powinny być dobrze wypieczone a skórka powinna być chrupiąca. Gdy udka są już w piekarniku możesz przygotować sos maślany.

Składniki na sos maślany:
  • 25g + 2 łyżki masła
  • 4 ząbki czosnku - drobno posiekanego
  • 1 cm korzenia imbiru - drobno posiekanego
  • 1 łyżka suszonej kolendry
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1 łyżka przyprawy gram masala
  • 1\2 łyżeczki papryki chili
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 800g pomidorów z puszki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 100ml kwaśnej śmietany
Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki masła. Dodaj czosnek oraz imbir i smaż na niewielkim ogniu przez 3-4 minuty. Dodaj pomidory z puszki, sok z cytryny i resztę przypraw, całość dokładnie wymieszaj. Gotuj 10 minut na małym ogniu. Na koniec dodaj masło i śmietanę. Ponownie wymieszaj i gotuj jeszcze przez chwilę. Dodaj do sosu upieczone udka. Danie można serwować z ugotowanym ryżem lub chlebkiem naan. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz