Moja propozycja na Walentynki. Gorąca i słodziutka czekolada :)
Składniki (na 2 duże porcje):
- 500mln mleka 3,2%
- tabliczka mlecznej czekolady
- 4-5 łyżek kahlui (likieru kawowego)
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- łyżeczka cynamonu
- opakowanie bitej śmietany śnieżki
Podgrzej (ale nie zagotuj) mleko w rondlu i dodaj czekoladę, ekstrakt z wanilii, cynamon i kahlue. Trzymaj rondel na małym ogniu, ciągle mieszaj aby czekolada się roztopiła, a wszystkie składniki połączyły się ze sobą. Czekoladę przelej do wysokich szklanek. Podawaj z bitą śmietaną śnieżką - przygotowaną według instrukcji na opakowaniu. Całość udekoruj szczyptą cynamonu. Smacznego!
Inspiracja: Nigella Lawson "Nigella ekspresowo"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz