Szukaj na tym blogu

Drukuj

6 lutego 2012

Sałatka ogórkowa

Prosta i szybka sałatka. Zestaw banalnych składników w niebanalnym połączeniu. Wspaniale smakuje jako dodatek do dań rybnych i grillowanej kiełbasy

Składniki (dla 3-4 osób):
  • 4 duże ziemniaki
  • 1 ogórek zielony
  • 4 średni ogórki kiszone
  • sos czosnkowo-ziołowy (według tego przepisu)
Proporcja ziemniaków i ogórków powinna wynosić 1:1:1. Przygotuj sos czosnkowo-ziołowy. Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie (uważaj żeby się nie rozgotowały) i ostudź. Po wystudzeniu pokrój w plasterki. Ogórek zielony obierz i także pokrój w plasterki. Ogórki kiszone również pokrój w plasterki. Plasterki ziemniaków i ogórków powinny mieć taką samą grubość. Pokrojone składniki układaj na przemian warstwami w misce (ziemniaki, ogórek zielony, ogórek kiszony, ziemniaki itd.). Całość zalej sosem czosnkowo-ziołowym. Nie musisz mieszać, sos sam przeniknie przez wszystkie warstwy sałatki. Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz