Lekkie, kremowe, można zajadać bez wyrzutów sumienia.
Składniki:
Na spód:
- 150 g herbatników maślanych
- 125 g masła
Na pierwszą warstwę:
- 1 łyżka żelatyny
- 50 ml wrzątku
- opakowanie budyniu waniliowego
- 500 ml mleka
- 125 g serka mascarpone
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Na drugą warstwę:
- 1 łyżka żelatyny
- 50 ml wrzątku
- opakowanie budyniu czekoladowego
- 500 ml mleka
- 125 g serka mascarpone
Na wierzch:
- opakowanie mrożonych wiśni
- 1 opakowanie galaretki wiśniowej
Herbatniki rozkrusz na piasek. Okruchy przełóż do naczynia. Masło roztop i wymieszaj z herbatnikami. Wyłóż masę herbatnikową na dnie tortownicy, wyrównaj i dociśnij łyżką. Wstaw tortownicę do lodówki.
Budyń waniliowy przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Możesz dosłodzić jeżeli uznasz, że jest to konieczne. Dodaj do budyniu ekstrakt waniliowy i serek mascarpone. Żelatynę rozpuść we wrzątku i wymieszaj z masą budyniową. Masę budyniową wylej na spód z herbatników. Odstaw do lodówki i poczekaj aż lekko stężeje.
Budyń czekoladowy przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Dodaj serek mascarpone i rozpuszczoną we wrzątku żelatynę. Dokładnie wymieszaj. Masę czekoladową wylej na masę waniliową. Odstaw do lodówki.
Gdy masa lekko stężeje wyłóż na niej rozmrożone wiśnie. Galaretkę rozpuść w szklance wrzątku. Tężejącą galaretką zalej wiśnie. Wstaw ciasto do lodówki na co najmniej 3h, albo na całą noc. Smacznego!
Co za piękność, pychotka
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja, myślę,że się skuszę i zrobię podobne:)
OdpowiedzUsuńwygląda bajecznie ;d
OdpowiedzUsuń