24 kwietnia 2013

Tarta a'la caprese z bazyliowym pesto

Ostatnio połączenie pomidorów, sera mozzarelli i bazylii stało się moim ulubionym zestawem. Tym razem ulubioną sałatkę postanowiłam podać w formie tarty. Wyszło ciekawie. Polecam.



Składniki:

  • opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 1 kula mozzarelli
  • 2 średnie pomidory
  • 2 łyżki zielonego pesto - np. takiego
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Formę do tarty natłuść oliwą. Wyłóż dokładnie ciastem francuskim. Ciasto ponakłuwaj widelcem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200C na 10 minut. W tym czasie pokrój mozzarelle i pomidory na plasterki. Wyjmij ciasto z piekarnika. Ułóż na nim plasterki mozzrelli i pomidorów. Wstaw do piekarnika na ok 3-5 minut. Tylko po to aby mozzarella się lekko roztopiła. Przed podaniem całość oprósz świeżo zmielonym czarnym pieprzem i polej pesto. Smacznego!


 Czas na ciasto francuskie


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Babeczka piecze i gotuje , Blogger