Post bierze udział w akcji organizowanej
przez wydawnictwo muza, w związku z promocją książki:
http://www.muza.com.pl/?module=okladki&id=11500
1 Śniadanie: Kanapka z
pastą z makreli, ok 200kcal
- bułka grahamka
Składniki:
·
300-400 g
wędzonej makreli
·
2 cebulki
dymki ( nie miałam, użyłam szczypiorku i 1/2 czerwonej cebuli)
·
1 limetka
(lub cytryna)
·
200 g
kremowego serka kanapkowego, np.: Philadelphia
·
2 łyżeczki
chrzanu
·
sól i pieprz
Makrelę
obierz ze skóry i podziel na kawałki, usuń wszystkie drobne ości. Cebulki dymki
drobno pokrój. Połącz serek z chrzanem w dużej misce. Dodaj makrelę,
dymki, skórkę otartą z cytryny oraz sok z 1/2 cytryny. Całość dokładnie
wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Najlepiej smakuje na
pełnoziarnistym pieczywie lub świeżo zrobionych grzankach. Smacznego!
-1/2 opakowania warzyw na patelnie
-pierś z indyka w sosie musztardowo-chrzanowym
Składniki (dla 2 osób):
·
duży filet z
piersi indyka
·
4 łyżki
chrzanu
·
4 łyżki
musztardy
·
3-4 łyżki
jogurtu naturalnego
·
2-3 łyżki
wody
·
sok z 1/2 cytryny
·
1 duża cebula
·
1 łyżka masła
·
1/2 łyżeczki
Vegety
·
sól i pieprz
Przygotuj sos. W misce dokładnie
wymieszaj chrzan, musztardę, jogurt i sok z cytryny. Pierś pokrój w poprzek na
cienkie plasterki. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Zanurz paski mięsa w przygotowanym
sosie, dokładnie wymieszaj i marynuj przez 15 minut (lub całą noc, jeżeli masz
na to czas). Cebulę poszatkuj i zeszklij na łyżce masła, dopraw Vegetą. Do
cebuli dorzuć mięso z indyka. Smaż przez około 3 minuty, ciągle mieszając.
Dolej wodę, tak aby powstał sos. Przykryj patelnię i duś przez 10-15 minut, lub
do momentu gdy mięso będzie ugotowane i miękkie. Serwuj z ulubionymi
dodatkami, np.: z warzywami z patelni, ogórkami konserwowymi. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz