Szukaj na tym blogu

Drukuj

15 kwietnia 2013

Ziołowy kurczak z orientalną sałatką

Dzięki temu, że kurczak piecze się w woli aluminiowej jest soczysty i miękki. Dusi się we własnym sosie :) i aromatycznych ziołach. Kwintesencja delikatności i aromatu.



Na kurczaka:

  • podwójna pierś z kurczaka
  • 6 dużych listków bazylii
  • 1 łyżeczka koperku - użyłam mrożonego, ale może być świeży lub suszony
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku - drobno posiekany
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól i pieprz
Pierś z kurczaka umyj. Pokrój na cienkie kotleciki.Oprósz lekko solą i pieprzem. Wszystkie zioła, czosnek wymieszaj w miseczce z oliwą i sokiem z cytryny. Tak powstałą papką obłóż filety z kurczaka. Ułóż je na folii aluminiowej i szczelnie owiń. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200C. Piecz przez około 20 minut.

Na sałatkę:
  • 1/2 ogórka zielonego
  • 2 średnie pomidory
  • 1 mała papryka - użyłam żółtej, ale możesz wybrać dowolną
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki słodko-pikantnego sosu chilli
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól i pieprz
Ogórek obierz i pokrój w cienkie paski. Pomidory umyj, usuń pestki i pokrój w cienkie paski. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie paski. Cebulę również pokrój w cienkie paski, jeżeli nie lubisz mocnego smaku cebuli, drobno ją poszatkuj. Szczypiorek drobno posiekaj. Wszystkie składniki ułóż w misce. Dodaj sos chili i sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem jeżeli to konieczne. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz