Post bierze udział w akcji organizowanej przez wydawnictwo muza, w związku z promocją książki:
http://www.muza.com.pl/?module=okladki&id=11500
1 Śniadanie: Jogurt z melonem, mango i musli, ok 200kcal
http://babeczkapiecze.blogspot.com/2013/04/jogurt-z-melonem-mango-i-musli.html
Składniki:
· 100g świeżego melona, pokrojonego w kostkę
· 100g świeżego mango, pokrojonego w kostkę
· 250g jogurtu naturalnego
· 4 łyżki ulubionego musli
· 2 łyżki miodu
Ułóż owoce na dnie szklanek. Przykryj je 3-4 łyżkami jogurtu. Na wierzchu ułóż 2 łyżki musli. Całość polej łyżką płynnego miodu. Zjedz natychmiast. Smacznego!
2. Obiadokolacja: Łosoś z piekarnika z warzywami, ok 350 kcal
Składniki:
· 100g świeżego melona, pokrojonego w kostkę
· 100g świeżego mango, pokrojonego w kostkę
· 250g jogurtu naturalnego
· 4 łyżki ulubionego musli
· 2 łyżki miodu
Ułóż owoce na dnie szklanek. Przykryj je 3-4 łyżkami jogurtu. Na wierzchu ułóż 2 łyżki musli. Całość polej łyżką płynnego miodu. Zjedz natychmiast. Smacznego!
2. Obiadokolacja: Łosoś z piekarnika z warzywami, ok 350 kcal
Składniki (dla 2-3 osób):
· cztery niewielkie filety z łososia lub dzwonki
· opakowanie ulubionych mrożonych warzyw na patelnie - ja użyłam resztek warzyw, które zalegały mi w zamrażalce
· 2 łyżki oliwy
· 2 łyżki sosu sojowego
· sok z 1/2 cytryny
· sól morska z płatkami chilli (lub sól i drobno posiekane chilli)
· pęczek świeżego szczypiorku
Rozgrzej piekarnik do 180C. Blaszkę do pieczenia wysmaruj 1 łyżką oliwy. Ułóż na niej warzywa i łososia. Całość skrop pozostałą oliwą, sosem sojowym i oprósz solą z chilli. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 20 minut. Przed podaniem łososia skrop sokiem z cytryny. Całość możesz jeszcze raz oprószyć solą. Posyp posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!
· cztery niewielkie filety z łososia lub dzwonki
· opakowanie ulubionych mrożonych warzyw na patelnie - ja użyłam resztek warzyw, które zalegały mi w zamrażalce
· 2 łyżki oliwy
· 2 łyżki sosu sojowego
· sok z 1/2 cytryny
· sól morska z płatkami chilli (lub sól i drobno posiekane chilli)
· pęczek świeżego szczypiorku
Rozgrzej piekarnik do 180C. Blaszkę do pieczenia wysmaruj 1 łyżką oliwy. Ułóż na niej warzywa i łososia. Całość skrop pozostałą oliwą, sosem sojowym i oprósz solą z chilli. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 20 minut. Przed podaniem łososia skrop sokiem z cytryny. Całość możesz jeszcze raz oprószyć solą. Posyp posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!
To ja poproszę śniadanie ! Melon + mango = bajeczny zestaw :)
OdpowiedzUsuńsniadanie blizej 350 ( płatki. i 250 g j.naturalnego chyba 0% bo normalny to ok 200 i wiecej.) obiad... sam łosos to 300kcal ;* polecam strone www.ilewazy.pl
OdpowiedzUsuńTo są składniki na 2-3 porcje. Wiec jak podzieli się przez 2 to wychodzi mniej kcal. Jogurtu 2-3 łyżki na osobę, nie 250g na osobę.
Usuń2 łyżki musli: 80kcal
2 łyżki jogurtu: 30 kcal
mango 45g: 30 kcal
miód łyżka 15g: 50 kcal
Co daje w zaookroglęniu 200kcal na porcję.
Wszystko zostało zważone na elektronicznej wadze i przeliczone na http://www.tabele-kalorii.pl/.
Tak samo danie z łososiem. Przecież nikt nie zje 4 filetów z łososia...
Pozdrawiam