Porcja zdrowia i witamin do obiadu, przy okazji także bardzo dobra.
Składniki:
- 1/2 małej główki czerwonej kapusty
- 1-2 małe marchewki
- 1 czerwona papryka
- 2 cebulki dymki
- garść orzechów - użyłam orzechów nerkowca, ale włoskie też będą pasowały
- sól i pieprz
Na dressing:
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżka majonezu
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- sól i pieprz
Kapustę drobno poszatkuj, Marchewki oczyść i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Paprykę pokrój w cienkie paseczki. Dymkę posiekaj w całości. Orzechy pokrój na mniejsze kawałki. Wszystko wymieszaj w dużej misce. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Przygotuj dressing. Wszystkie składniki połącz ze sobą. Podawaj surówkę z przygotowanym dresingiem. Ja nie łącze surówki z sosem, aby każdy mógł sobie nałożyć tyle sosu ile chce. Ale Ty możesz możesz to zrobić. Smacznego!
Takiej wersji "coleslawa" jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńZachęcam do wypróbowania :)
Usuń