Szukaj na tym blogu

Drukuj

8 kwietnia 2013

Coleslaw z czerwonej kapusty

Porcja zdrowia i witamin do obiadu, przy okazji także bardzo dobra.




Składniki:

  • 1/2 małej główki czerwonej kapusty
  • 1-2 małe marchewki
  • 1 czerwona papryka
  • 2 cebulki dymki
  • garść orzechów  - użyłam orzechów nerkowca, ale włoskie też będą pasowały
  • sól i pieprz
Na dressing:
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • sól i pieprz 
Kapustę drobno poszatkuj, Marchewki oczyść i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Paprykę pokrój w cienkie paseczki. Dymkę posiekaj w całości. Orzechy pokrój na mniejsze kawałki. Wszystko wymieszaj w dużej misce. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Przygotuj dressing. Wszystkie składniki połącz ze sobą. Podawaj surówkę z przygotowanym dresingiem. Ja nie łącze surówki z sosem, aby każdy mógł sobie nałożyć tyle sosu ile chce. Ale Ty możesz możesz to zrobić. Smacznego!



2 komentarze: