Szukaj na tym blogu

Drukuj

21 kwietnia 2013

Kurcze pieczone

To danie często gości na moim stole. Zawsze wtedy gdy nie mam pomysłu na obiad, lub nie chce mi się stać w kuchni - tak, takie dni niestety też się zdarzają. Lubie je bo jest szybkie w przygotowaniu, nie wymaga wiele uwagi a dodatkowo jest naprawdę pyszne. Niech was nie zwiedzie ilość użytego sosu tabasco, kurczak wcale nie jest pikantny, jest po prostu dobrze przyprawiony, nie jest mdły. Dodatek octu sprawia, że mięso jest miękkie i delikatne. Polecam!



Składniki:

  • ok 1kg kurczaka - mogą być pałki, podudzia a nawet skrzydełka
  • 4 łyżki masła
  • 5 łyżek sosu Tabasco
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1/4 łyżeczki soli - opcjonalnie
Masło roztop. Wymieszaj z sosem tabasco i octem. Części kurczaka ułóż w naczyniu żaroodpornym. Dokładnie skrop sosem. Oprósz solą. Wstaw do piekarnika. Piecz przez około 20-30 minut w temperaturze 200C. Jeżeli lubisz chrupiącą skórkę to na ostatnie 5 minut włącz termoobieg. Oczywiście poziom zrumienienia i chrupkości skórki zależy od ciebie. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz