7 kwietnia 2013

Ciasto budyniowe

Lekkie, kremowe, można zajadać bez wyrzutów sumienia.



Składniki:

Na spód:

  • 150 g herbatników maślanych
  • 125 g masła
Na pierwszą warstwę:
  • 1 łyżka żelatyny
  • 50 ml wrzątku
  • opakowanie budyniu waniliowego
  • 500 ml mleka
  • 125 g serka mascarpone
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Na drugą warstwę:
  • 1 łyżka żelatyny
  • 50 ml wrzątku
  • opakowanie budyniu czekoladowego
  • 500 ml mleka
  • 125 g serka mascarpone
Na wierzch:
  • opakowanie mrożonych wiśni
  • 1 opakowanie galaretki wiśniowej
Herbatniki rozkrusz na piasek. Okruchy przełóż do naczynia. Masło roztop i wymieszaj z herbatnikami. Wyłóż masę herbatnikową na dnie tortownicy, wyrównaj i dociśnij łyżką. Wstaw tortownicę do lodówki.

Budyń waniliowy przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Możesz dosłodzić jeżeli uznasz, że jest to konieczne. Dodaj do budyniu ekstrakt waniliowy i serek mascarpone. Żelatynę rozpuść we wrzątku i wymieszaj z masą budyniową. Masę budyniową wylej na spód z herbatników. Odstaw do lodówki i poczekaj aż lekko stężeje.

Budyń czekoladowy  przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Dodaj serek mascarpone i rozpuszczoną we wrzątku żelatynę. Dokładnie wymieszaj. Masę czekoladową wylej na masę waniliową. Odstaw do lodówki. 

Gdy masa lekko stężeje wyłóż na niej rozmrożone wiśnie. Galaretkę rozpuść w szklance wrzątku. Tężejącą galaretką zalej wiśnie. Wstaw ciasto do lodówki na co najmniej 3h, albo na całą noc. Smacznego!




3 komentarze:

DRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Babeczka piecze , Blogger