Składniki:
Na ciasto:
- 1/3 kostki masła (ok 75g) + odrobina do natłuszczenia formy
- 1 i 1/4 szklanki mąki (najlepiej pół na pół pszennej i żytniej)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 szklanki wody
Na nadzienie:
- 1 cebula
- 1 łyżeczka masła
- 400 g szparagów zielonych
- 1/2 szklanki mleka
- 300 g filetu z łososia - bez skóry
- 300 ml śmietanki 18%
- 3 jajka, rozmącone
- 1/2 pęczka koperku
- skórka otarta z 1 cytryny
- 100 g tartego żółtego sera
- sól i pieprz
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180C. Formę do tarty natłuść masłem i oprósz mąką.
Masło pokrój w kostkę. Wszystkie składniki na ciasto połącz ze sobą i zagnieć, uformuj z ciasta kulę.
Rozwałkuj ciasto na oprószonej mąką powierzchni. Wyłóż ciastem wcześniej przygotowaną formę do tarty i ponakłówaj widelce. Włóż do piekarnika i podpiecz przez 15 minut. Po tym czasie wyjmij tartę z piekarnika i odstaw.
Usuń zdrewniałe końcówki ze szparagów. Gotuj szparagi w osolonej wodzie przez około 5 minut.
Po tym czasie wyjmij z wody i odstaw na bok.
Cebulę pokrój w kostkę. Roztop masło na patelni i zeszklij na niem cebulę. Wlej do patelni mleko., podgrzej. Łososia oprósz solą i pieprzem, włóż do patelni z mlekiem. Gotuj na niewielkim ogniu przez 5 minut. Po tym czasie wyjmij łososia i odstaw na bok. Zdejmij patelnię z ognia.
Do patelni z mlekiem dodaj śmietankę, skórkę z cytryny, rozmącone jajka i posiekany koperek. Dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Kawałki łososia oraz podgotowane szparagi ułóż równomiernie na podpieczonym spodzie tarty. Zalej całość mieszaniną z mleka i jajek. Wierzch posyp tartym serem.
Włóż do piekarnika, rozgrzanego do 180C i piecz przez 45 minut. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz