1 maja 2016

Tarta z łososiem i szparagami

Szparagi i  łosoś to idealne połączenie. Wypróbujcie te tartę koniecznie.



Składniki:

Na ciasto:

  • 1/3 kostki masła (ok 75g) + odrobina do natłuszczenia formy
  • 1 i 1/4 szklanki mąki (najlepiej pół na pół pszennej i żytniej)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 szklanki wody
Na nadzienie:
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka masła
  • 400 g szparagów zielonych
  • 1/2 szklanki mleka
  • 300 g filetu z  łososia - bez skóry
  • 300 ml śmietanki 18%
  • 3 jajka, rozmącone
  • 1/2 pęczka koperku
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 100 g tartego żółtego sera
  • sól i pieprz
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180C. Formę do tarty natłuść masłem i oprósz mąką.

Masło pokrój w kostkę. Wszystkie składniki na ciasto połącz ze sobą i zagnieć, uformuj z ciasta kulę.
Rozwałkuj ciasto na oprószonej mąką powierzchni. Wyłóż ciastem wcześniej przygotowaną formę do tarty i ponakłówaj widelce. Włóż do piekarnika i podpiecz przez 15 minut. Po tym czasie wyjmij tartę z piekarnika i odstaw.

Usuń zdrewniałe końcówki ze szparagów. Gotuj szparagi w osolonej wodzie przez około 5 minut.
Po tym czasie wyjmij z wody i odstaw na bok.

Cebulę pokrój w kostkę. Roztop masło na patelni i zeszklij na niem cebulę. Wlej do patelni mleko., podgrzej. Łososia oprósz solą i pieprzem, włóż do patelni z mlekiem. Gotuj na niewielkim ogniu przez 5 minut. Po tym czasie wyjmij łososia i odstaw na bok. Zdejmij patelnię z ognia.

Do patelni z mlekiem dodaj  śmietankę, skórkę z cytryny, rozmącone jajka i posiekany koperek. Dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Kawałki łososia oraz podgotowane szparagi ułóż równomiernie na podpieczonym spodzie tarty. Zalej całość mieszaniną z mleka i jajek. Wierzch posyp tartym serem. 

Włóż do piekarnika, rozgrzanego do 180C i piecz przez 45 minut. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Babeczka piecze , Blogger