Szukaj na tym blogu

Drukuj

4 maja 2016

Sorbet gruszkowy

Ilość cukru zależy od tego czy użyjesz dojrzałych gruszek. Jeżeli gruszki będą dojrzałe, słodkie i soczyste możesz wystarczą 2 łyżki cukru. Jeżeli użyjesz twardszych gruszek, wtedy dodaj 4 łyżki. Listki limonki kafir można kupić w marketach podczas tygodni azjatyckich. Najlepiej sprawdzą się te mrożone. Opakowanie listków to koszt rzędu 6-8 zł, a można je spokojnie przechowywać w zamrażalce - nawet dwa lata. Wtedy mamy pod ręką listki i możemy je wykorzystać zawsze gdy mamy ochotę dodać potrawie cytrusowych nut. Jeżeli nie masz listków pod ręką, pomiń ten składnik.



Zmiksuj sorbet z rumem a otrzymasz niesamowyty drink;)

Składniki:

  • 500 g gruszek
  • 1/2 szklanki wody
  • sok z 1 cytryny
  • 2-4 łyżki cukru
  • 1 listek limonki kafir
Gruszki obierz i usuń gniazda nasienne. Następnie pokrój w większą kostkę.
Umieść kawałki gruszek w rondlu.

Dodaj wodę, sok z cytryny, cukier i listek limonki. Całość zagotuj. Gotuj na średnim ogniu przez 10 minut, mieszając.

Wyjmij listek limonki.Przełóż całość do blendera i zmiksuj na gładko. Przelej do plastikowego pojemnika. Odstaw do ostygnięcia. Wstaw na noc do zamrażalnika.

Zamrożony sorbet wyjmij z zamrażalnika, odstaw na 10 minut. Pokrój na mniejsze kawałki. Rozdrobnij w blenderze. Przełóż do miseczek. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz