26 maja 2016

Zapiekane spaghetti z klopsikami

Tradycyjne spaghetti w innej odsłonie. Zamiast sosu mięsnego klopsiki a całość zapieczona, z ciągnącym serem mozzarella.



Składniki:
  • 250 g makaronu spaghetti
  • 1 kula sera mozzarella
  • 500 g mięsa mielonego (zmieliłam pierś z indyka)
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1/2 cebuli, drobno posiekanej
  • 1/4 szklanki bułki tartej
  • 1 łyżka siekanych świeżych ziół - użyłam tymianku, bazylii i oregano, można użyć suszonych ziół
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa
Na sos pomidorowy:
  • 1/2 cebuli, drobno posiekanej
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka krojonych pomidorów
  • 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • kilka listków bazylii, oregano drobno posiekanych, 1/2 łyżeczki suszonych ziół
  • sól i pieprz do smaku
Rozgrzej piekarnik do 180 C.

Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Makaron powinien być al dente.

Do mięsa wbij jajko, dodaj posiekany czosnek, cebulę, zioła, bułkę tartą, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj. Uformuj z mięsa nieduże klopsiki. 

Rozgrzej na patelni olej. Smaż klopsiki przez chwilkę z każdej strony, do zarumienienia. Wyłóż podsmażone klopsiki na talerz. Nie muszą być dokładnie wysmażone, dojdą w piekarniku. 

Przygotuj sos. W garnku połącz: pomidory, przecier pomidorowy, posiekaną cebulę i czosnek oraz zioła. Całość wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Ugotowany makaron przecedź i przełóż do garnka z sosem pomidorowym. Wymieszaj tak by sos dokładnie pokrył makaron.

Na dnie żaroodpornego naczynia ułóż makaron. Na makaronie ułóż klopsiki. Na klopsikach ułóż pokrojoną w plasterki mozzarellę.

Wstaw naczynie do piekarnika. Piecz przez 15-20 minut, do momentu rozpuszczenia się sera. Podawaj na ciepło. Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Babeczka piecze , Blogger