Szukaj na tym blogu

Drukuj

25 maja 2016

Ciasto ucierane z rabarbarem i truskawkami

Już Jutro Dzień Matki. Jak najlepiej uczcić ten dzień? Upiec dla mamy ciasto :)
Jeżeli chodzi o desery i wypieki moja mama ma bardzo konserwatywne podejście. Nie uszczęśliwię ją pysznym brownie czy tiramisu. Najlepsze są tradycyjne wypieki - sernik, tort z bitą śmietaną i owocami, ciasto drożdżowe. Dlatego moim prezentem będzie najprostsze ciasto ucierane z truskawkami i rabarbarem ( które moja mama uwielbia). A co lubią wasze mamy?




Składniki (na blaszkę o boku 25x25cm):
  • 1 kostka masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub cukru waniliowego)
  • 3 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (200g)
  • 2 łyżki z górką skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 szklanka truskawek
  • 1-2 łodygi rabarbaru
Piekarnik rozgrzej do 180C. Foremkę natłuść i oprósz mąką.

Masło pokrój na mniejsze kawałki, włóż do rondla, podgrzej i rozpuść.

W misce ubij cukier, ekstrakt waniliowy (cukier waniliowy) z 3 jajkami. Ubijaj przez około 2 minuty na średnich obrotach.

Dodaj mąkę, skrobię ziemniaczaną, proszek do pieczenia mleko. Dokładnie wymieszaj, do połączenia się składników. Ciągle mieszając wlej do ciasta cienką stróżką roztopione masło.

Przełóż ciasto do formy. Truskawki umyj, usuń zielone szypułki, przekrój na pół. Rabarbar umyj, usuń wierzchnią warstwę, pokrój na mniejsze kawałki (ok 1 cm). Ułóż owoce na cieście.

Piecz ciasto przez około 40 minut. Wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego ostudzenia. Przed podaniem posyp cukrem pudrem. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz