Szukaj na tym blogu

Drukuj

21 maja 2016

Kompot z rabarbaru, jabłek i truskawek z wodą różaną.

Słonko dziś pięknie świeci. Rabarbar już na dobre zagościł w sklepach. Czas na orzeźwienie. Dodatek wody różanej sprawia, że kompot ma orientalny smak. Smak lata i wakacji zamknięty w szklance.



Składniki:

  • 2 łodygi rabarbaru
  • 1 słodkie jabłko
  • 6-8 truskawek
  • 2 litry wody mineralnej, niegazowanej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka wody różanej
Rabarbar oczyść, odetnij końcówki, umyj i pokrój.
Jabłko pokrój na ósemki, nie obieraj ze skórki.
Truskawki umyj i usuń zielone końcówki.
Do zimnej wody dodaj rabarbar, jabłko, truskawki, cukier.

Gotuj ok. 20min, aż owoce będą miękkie. Pozostaw do ostygnięcia, przecedź przez  sitko. Jeżeli uważasz, że kompot nie jest słodki dodaj więcej cukru. Dodaj wodę różaną, dokładnie wymieszaj.

Podawaj schłodzony. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz