Słonko dziś pięknie świeci. Rabarbar już na dobre zagościł w sklepach. Czas na orzeźwienie. Dodatek wody różanej sprawia, że kompot ma orientalny smak. Smak lata i wakacji zamknięty w szklance.
Składniki:
- 2 łodygi rabarbaru
- 1 słodkie jabłko
- 6-8 truskawek
- 2 litry wody mineralnej, niegazowanej
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka wody różanej
Jabłko pokrój na ósemki, nie obieraj ze skórki.
Truskawki umyj i usuń zielone końcówki.
Do zimnej wody dodaj rabarbar, jabłko, truskawki, cukier.
Gotuj ok. 20min, aż owoce będą miękkie. Pozostaw do ostygnięcia, przecedź przez sitko. Jeżeli uważasz, że kompot nie jest słodki dodaj więcej cukru. Dodaj wodę różaną, dokładnie wymieszaj.
Podawaj schłodzony. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz