Szukaj na tym blogu

Drukuj

29 maja 2016

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kokosową kruszonką

Idealne ciasto na niedzielę - ciasto drożdżowe z rabarbarem i kokosową kruszonką. Ummm mniam!

Składniki:

Na kruszonkę:
  • 70 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 50 g miękkiego masła
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
Na ciasto:
  • 3/4 szklanki mleka
  • 40 g świeżych drożdży
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 500 g mąki pszennej
  • 80 g masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 250 g rabarbaru, oczyszczonego i pokrojonego na kawałki


Kruszonka:

Do miski wsyp mąkę do miski, dodaj cukier, cukier waniliowy, wiórki kokosowe i masło. Całość zagnieć. Zagniecione ciasto owiń folią spożywczą i umieść w lodówce.

Ciasto:

Do rondelka wlej mleko. Lekko podgrzej. Dodaj drożdże, cukier i cukier waniliowy. Dokładnie wymieszaj.

Przelej mleko z drożdżami do dużej miski. Dodaj mąkę, miękkie masło, jajko, żółtko i sól. Całość zagniataj. Jeżeli ciasto będzie zbyt mocno się kleić dodaj 2 łyżki mąki pszennej i zagnieć. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na 40 minut w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość.

W międzyczasie natłuść masłem formę o boku 25cm na 25cm. Rozgrzej piekarnik do 150 C.

Ciasto wyłóż do natłuszczonej formy. Na wierzchu ułóż rabarbar oraz kawałki kruszonki.

Piecz w temperaturze 150C przez 30 minut. Następnie zwiększ temperaturę do 180C i piecz przez kolejne 20 minut.

Podawaj po całkowitym wystudzeniu. Smacznego!


4 komentarze:

  1. Rzeczywiście - idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie ciasto :) Z rabarbarem mniam ...

    OdpowiedzUsuń
  3. Rabarbar to zdecydowanie mój faworyt tego roku! Mogę jeść bez końca w każdej postaci!

    OdpowiedzUsuń