Chciałam upiec coś z rabarbarem, niestety jest jeszcze trudno dostępny i nie mogłam nigdzie go znaleźć. Braki owoców w marketach pokazują, że jeszcze musimy na nie poczekać. No i co tu zrobić jak chce się coś upiec? Padło na banany, dostępne cały rok w każdej ilości.
Postanowiłam wypróbować przepis na tzw. upside-down cake czyli ciasto do góry nogami. W upside-down cake chodzi o to by owoce ułożyć na dnie foremki a później wylać na nie ciasto. Czyli całkowicie odwrotnie niż robimy zazwyczaj.
Dno foremki wysmarowałam karmelem i na nim ułożyłam banany. Dzięki temu ciasto jest słodkie i kleiste, po prostu pycha!
Swoje ciasto piekłam w małej foremce - o średnicy 18cm. Jeżeli chcesz je upiec w większej tortownicy - podwój składniki.
Składniki ( na małą tortownice o średnicy 18cm):
Na wierzch ciasta/spód tortownicy:
- 1/5 kostki masła (ok 40 g)
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 duże banany
Na ciasto:
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- 1/3 kostki masła (60g), miękkiego
- 2 jajka
- 1/2 opakowania jogurtu naturalnego
- szczypta soli
Rozgrzej piekarnik do 180C. Foremkę natłuść i oprósz mąką.
Masło, cukier i ekstrakt waniliowy umieść na patelni. Podgrzej i gotuj do całkowitego rozpuszenia i połączenia się składników.
Wylej powstały karmel na spod foremki. Banany obierz i przekrój wzdłuż na pół. Kawałki bananów ułóż na karmelu.
Przygotuj ciasto. Wszystkie składniki dodaj do miski. Zmiksuj na małych obrotach do całkowitego połączenia się składników. Wylej ciasto na banany. Piecz przez 45-55 minut do suchego patyczka.
Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw na 10 min do ostudzenia. Po tym czasie wyjmij ciasto z formy na talerz, w taki sposób by banany znalazły się na wierzchu. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz