16 marca 2016

Babka marmurkowa

Dziś kolejny przepis na babkę do wypróbowania w nadchodzącą Wielkanoc - babka marmurkowa, cytrynowo-czekoladowa.



Składniki:

  • 1 kostka miękkiego masła (250g) + do natłuszczenia formy
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 5 jajek
  • 1/4 szklanki mleka
  • 3 łyżki kakao
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • bułka tarta
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 C. Formę to babki natłuść i oprósz mąką lub bułką tartą.

Masło, cukier, cukier waniliowy, sól, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, mleko i jajka umieść w misce i dokładnie wymieszaj.

Podziel masę na dwie części. Do jednej dodaj kakao i wymieszaj, do drugiej dodaj sok i skórkę z cytryny, wymieszaj.

Masę cytrynową wylej na dno formy. Masę kakaową wlej jako drugą warstwę w formy. Dla uzyskania efektu marmurkowego przemieszaj masy widelcem.  Piecz w przez 50-60 min, do suchego patyczka.

Po upieczeniu odstaw ciasto do wystygnięcia, wyjmij z formy. Smacznego!





6 komentarzy:

DRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Babeczka piecze i gotuje , Blogger