Przepis na tę babkę pochodzi z zeszytu mojej mamy. Cytrynowa babka piaskowa pojawia się co roku na naszym Wielkanocnym stole. To już tradycja. Babka jest delikatna i mocno cytrynowa. Zachęcam do wypróbowania przepisu.
Składniki:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 250 g masła
- 1 cytryna
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masło roztop w rondlu i odstaw do przestudzenia. Jajka ubij z cukrem, aż podwoją objętość i staną się jaśniejsze. Do ubitych jajek dodaj mąkę ziemniaczaną i przesianą mąkę pszenną. Dodaj proszek do pieczenia. Całość delikatnie wymieszaj. Dodaj sok oraz skórkę otartą z cytryny. Ciągle mieszając wlej cienką strużką przestudzone masło.
Formę do wypieku babki natłuść masłem i obsyp bułką tartą. Wlej ciasto do formy. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180C przez 30-40 min. Ciasto powinno być złociste z wierzchu, odchodzić od boków foremki a wetknięty w nie patyczek powinien być suchy. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz