Szukaj na tym blogu

Drukuj

5 marca 2016

Cytrynowa babka piaskowa

Przepis na tę babkę pochodzi z zeszytu mojej mamy. Cytrynowa babka piaskowa pojawia się co roku na naszym Wielkanocnym stole. To już tradycja. Babka jest delikatna i mocno cytrynowa. Zachęcam do wypróbowania przepisu.




Składniki:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 1 cytryna
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masło roztop w rondlu i odstaw do przestudzenia. Jajka ubij z cukrem, aż podwoją objętość i staną się jaśniejsze. Do ubitych jajek dodaj mąkę ziemniaczaną i przesianą mąkę pszenną. Dodaj proszek do pieczenia. Całość delikatnie wymieszaj. Dodaj sok oraz skórkę otartą z cytryny. Ciągle mieszając wlej cienką strużką przestudzone masło.

Formę do wypieku babki natłuść masłem i obsyp bułką tartą. Wlej ciasto do formy. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180C przez 30-40 min. Ciasto powinno być złociste z wierzchu, odchodzić od boków foremki a wetknięty w nie patyczek powinien być suchy. Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz