Szukaj na tym blogu

Drukuj

6 marca 2016

Domowy pasztet drobiowy

Nie ma Wielkanocy bez pasztetu. Dziś przepis na domowy pasztet z piersi z indyka.




Składniki:

  • 500 ml wody
  • 400 g mięsa z piersi indyka
  • 250 g boczku
  • 200 g wątróbek kurzych
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 czerstwa bułka
  • 4-5 średnich pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 i 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • oliwa do smażenia
  • masło do natłuszczenia formy
  • mielone orzechy laskowe lub bułka tarta do oprószenia formy
Wodę wlej do garnka, zagotuj. Dodaj mięso pokrojone w paski, boczek pokrojony w kostkę, wątróbki liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj na średnim ogniu przez 30 minut.

Pieczarki oczyść, drobno posiekaj. Cebulę drobno posiekaj. Smaż pieczarki i cebulę na rozgrzanej oliwie przez 3-4 minuty.

Ugotowane mięso, boczek i wątróbki  wyjmij z wywaru. Mocz bułkę w wywarze przez ok. 5 minut.

Mięso, boczek, wątróbki, bułkę, podsmażoną cebulę i pieczarki  zblenduj lub zmiel na gładko. Dodaj jajka, sól, pieprz gałkę muszkatołową. Całość dokładnie wymieszaj.

Piekarnik rozgrzej do 200C. Formę keksówkę natłuść i obsyp mielonymi orzechami laskowymi lub bułką tartą. Przelej pasztet do foremki.

Piecz przez 50 minut. Po tym czasie wyjmij z piekarnika wystudź. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz