Składniki (na 12-14 babeczek):
- 125 g miękkiego masła
- 125 g cukru
- 2 średniej wielkości jajka
- 2 dojrzałe banany
- 125 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 1/2 tabliczki czekolady - posiekanej
- garść orzechów - ulubionych, użyłam orzechów nerkowca bo takie miałam pod ręką
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180C. Wyłóż papilotkami blaszkę do pieczenia babeczek. W misce wymieszaj cukier z masłem na puszystą masę. Dodaj po jednym jajku, ciągle ubijaj na gładką masę. Dodaj rozgniecione banany. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia do miski i zmieszaj z resztą masy. Dodaj kakao, ekstrakt waniliowy, posiekaną czekoladą i posiekany orzechy. Całość dokładnie wymieszaj łyżką. Nałóż ciasto do dwóch trzecich wysokości papilotek. Piecz 20-25 minut i pozostaw do ostygnięcia.
Na krem maślany:
- 350 g cukru pudru
- 175 g miękkiego masła
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki wody
- różowy barwnik spożywczy - opcjonalnie
Wsyp cukier puder do miski i dodaj miękkie masło. mikserem dokładnie wymieszaj składniki, a następnie dodaj wodę, ekstrakt waniliowy i barwnik. Ubij składniki na puszystą masę. Nałóż krem do rękawa cukierniczego i udekoruj nim babeczki.
Dodatkowo do dekoracji - czekoladowe jajeczka.
ale fajnie udekorowane :)
OdpowiedzUsuńślicznie wyglądają i na pewno są pyszne, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie..dziękuję za udział w akcji..
OdpowiedzUsuńprzepiękne :) gdzie można dostać takie foremki?
OdpowiedzUsuńczy to te same które miałam przyjemność skonsumować? :)
Usuńjeśli tak to zapewniam, że nie tylko ładnie wyglądają, ale i świetnie smakują :)
pozdrawiam!
Daria
Tak, to te same :) Dziękuje i zapraszam na kolejne degustacje:) Pozdrawiam!
Usuń