24 marca 2013

Wielkanocne babeczki

Babeczki czekoladowo bananowe z orzechami, w wielkanocnej odsłonie.



Składniki (na 12-14 babeczek):

  • 125 g miękkiego masła
  • 125 g cukru
  • 2 średniej wielkości jajka 
  • 2 dojrzałe banany
  • 125 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 tabliczki czekolady - posiekanej
  • garść orzechów - ulubionych, użyłam orzechów nerkowca bo takie miałam pod ręką
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180C. Wyłóż papilotkami blaszkę do pieczenia babeczek.  W misce wymieszaj cukier z masłem na puszystą masę. Dodaj po jednym jajku, ciągle ubijaj na gładką masę.  Dodaj rozgniecione banany. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia do miski i zmieszaj z resztą masy. Dodaj kakao, ekstrakt waniliowy, posiekaną czekoladą i posiekany orzechy. Całość dokładnie wymieszaj łyżką. Nałóż ciasto do dwóch trzecich wysokości papilotek. Piecz 20-25 minut i pozostaw do ostygnięcia. 

Na krem maślany:
  • 350 g cukru pudru
  • 175 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki wody
  • różowy barwnik spożywczy - opcjonalnie
Wsyp cukier puder do miski i dodaj miękkie masło. mikserem dokładnie wymieszaj składniki, a następnie dodaj wodę, ekstrakt waniliowy i barwnik. Ubij składniki na puszystą masę.  Nałóż krem do rękawa cukierniczego i udekoruj nim babeczki. 

Dodatkowo do dekoracji - czekoladowe jajeczka.




6 komentarzy:

  1. ślicznie wyglądają i na pewno są pyszne, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają przepysznie..dziękuję za udział w akcji..

    OdpowiedzUsuń
  3. przepiękne :) gdzie można dostać takie foremki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czy to te same które miałam przyjemność skonsumować? :)
      jeśli tak to zapewniam, że nie tylko ładnie wyglądają, ale i świetnie smakują :)
      pozdrawiam!
      Daria

      Usuń
    2. Tak, to te same :) Dziękuje i zapraszam na kolejne degustacje:) Pozdrawiam!

      Usuń

DRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Babeczka piecze , Blogger