11 marca 2013

Steki balsamiczne z warzywnym ratatouille i frytkami pieprzowymi.

Pyszne danie na specjalne okazje. Zachwyci każdego. A do pozostałego ratatouille można dodać ugotowany makaron i zapiec z serem w piekarniku :)


Składniki:

Na steki:
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1/2 kostki bulionowej wołowej
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4-5 steków wołowych
Na frytki:
  • 1kg ziemniaków
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka ziaren kolorowego pieprzu, rozgniecione
Na ratatouille:
  • 2 pomidory
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 nieduża cukinia
  • 1 nieduży bakłażan
  • 1 czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • sól i pieprz
Kostkę bulionową rozpuść w 3 łyżkach wrzątku. Wymieszaj razem z octem, posiekanym czosnkiem, musztardą i miodem.  Dodaj oliwę z oliwek i dokładnie wymieszaj. Możesz dodać pieprzu do smaku ale pamiętaj żeby nie dodawać soli. W powstałej marynacie zanurz steki i odłóż na 1h do lodówki. 

Rozgrzej piekarnik. Ziemniaki pokrój na cienkie frytki. Wrzuć całość do dużej miski. Dodaj olej, tymianek i pieprz. Całość wymieszaj tak aby przyprawy obtoczyły ziemniaki. Wysyp ziemniaki na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Włóż do piekarnika i piecz w temperaturze 200C przez około 25-30 minut, lub do momentu aż staną się złociste.

Przygotuj ratatouille. Pokrój pomidory w kostkę 1cm x 1cm. Tak samo pokrój paprykę, cukinię i bakłażana. Cebulę drobno posiekaj. Rozgrzej na patelni olej i smaż na niewielkim ogniu czosnek i cebulę. Dodaj cukinię, bakłażana, i papryki. Zamieszaj i smaż przez 5-10 minut, aż staną się miękkie. Dodaj bazylię, ocet i przypraw do smaku solą i pieprzem. Zdejmij naczynie z ognia ale trzymaj w cieple. 

Możesz zacząć smażyć steki. Rozgrzej oliwę na patelni. Ułóż na niej steki. Smaż przez około 15-20 minut, w zależności od tego jaki stek chcesz otrzymać. Serwuj z dodatkami. Smacznego!






1 komentarz:

  1. W sam raz dla mojego Połówka :) on jest typowym stekożercą. A i dobrze zrobionym Ja nie pogardzę.

    OdpowiedzUsuń

DRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Babeczka piecze , Blogger