Sama nie wiem jak nazwać to danie. Zapiekanka? Lasagne? Quesadilla? Przepis jak na lasagnie, ale zamiast makaronu użyłam tortilli i dodałam fasolę i kukurydzę. Efekt bardzo ciekawy. Polecam!
Składniki:
- 500 g ulubionego mięsa mielonego, użyłam wołowiny
- 2 duże cebule, drobno posiekane
- 1 łyżka masła
- 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 3/4 szklanki bulionu wołowego, z kostki
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 puszką fasoli
- mała puszka kukurydzy
- 4-6 tortilli
- 1/3 szklanki tartego sera
- 1,5 łyżeczki przyprawy do dan meksykańskich
- 1/2 łyżeczki chilli
- sól i pieprz
Rozgrzej masło na patelni. Dodaj cebulę i mięso mielone. Dopraw pieprzem. Smaż przez około 6 minut. Rozgrzej piekarnik do 220C. Do mięsa dodaj czosnek, przyprawę do dań meksykańskich,chilli, bulion oraz pomidory, kukurydzę i fasolę. Całość doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 2-3 minuty. Na dnie tortownicy ułóż tortillę. na tortille wylej część sosu. Ułóż następną tortille i dodaj sos. Czynność powtarzaj aż do wyczerpania sosu i tortilli przy czym na wierzchu powinno być warstwa sosu. Na wierzchu ułóż starty ser. Zapiekaj w piekarniku przez 10-15 minut, do momentu aż ser się roztopi. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz