Szukaj na tym blogu

Drukuj

19 marca 2013

Zapiekanka z tortilli

Sama nie wiem jak nazwać to danie. Zapiekanka? Lasagne? Quesadilla? Przepis jak na lasagnie, ale zamiast makaronu użyłam tortilli i dodałam fasolę i kukurydzę. Efekt bardzo ciekawy. Polecam!



Składniki:

  • 500 g ulubionego mięsa mielonego, użyłam wołowiny
  • 2 duże cebule, drobno posiekane
  • 1 łyżka masła
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 3/4 szklanki bulionu wołowego, z kostki
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 puszką fasoli
  • mała puszka kukurydzy
  • 4-6 tortilli
  • 1/3 szklanki tartego sera
  • 1,5 łyżeczki przyprawy do dan meksykańskich
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • sól i pieprz
Rozgrzej masło na patelni. Dodaj cebulę i mięso mielone. Dopraw pieprzem. Smaż przez około 6 minut.  Rozgrzej piekarnik do 220C.  Do mięsa dodaj czosnek, przyprawę do dań meksykańskich,chilli, bulion oraz pomidory, kukurydzę i fasolę. Całość doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 2-3 minuty.  Na dnie tortownicy ułóż tortillę. na tortille wylej część sosu. Ułóż następną tortille i dodaj sos. Czynność powtarzaj aż do wyczerpania sosu i tortilli przy czym na wierzchu powinno być warstwa sosu. Na wierzchu ułóż starty ser. Zapiekaj w piekarniku przez 10-15 minut, do momentu aż ser się roztopi. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz