26 marca 2013

Spaghetti alla puttanesca

Czyli spaghetti ladacznicy. Pyszne danie o ciekawym i wciągającym smaku. Łatwe do przygotowania i szybkie. Zainspirowane przepisem nieco ekscentrycznej Nadi G z programu Bitchin'Kitchin.



Składniki (dla 2 osób):
  • 200 g makaronu spaghetti - użyłam razowego
  • puszka pokrojonych pomidorów
  • 1 garść czarnych oliwek
  • 6 filecików anchois rozgniecionych widelcem (możesz użyć tuńczyka z puszki)
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 łyżka drobno posiekanych kaparów
  • 2 łyżki  oliwy z oliwek
  • 1/2 drobno posiekanej papryczki chilli - bez pestek
  • czarny pieprz
  • natka pietruszki, drobno posiekana
Ugotuj spaghetti al dente w osolonym wrzątku i odcedź. Rozgrzej oliwę w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodaj papryczkę chili i czosnek, smaż przez około 2 min. Dodaj rozgniecione  fileciki anchois i smaż mieszając jeszcze przez 30 sek. Następnie dodaj pomidorki, duś  całość przez 5 minut. Następnie wmieszaj posiekane oliwki, kapary, sól i pieprz. Dodaj makaron spaghetti, zmniejsz płomień i mieszaj szczypcami, aż makaron wchłonie sos, czyli mniej więcej 3 min. Przed podaniem posyp posiekaną pietruszki, Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Babeczka piecze , Blogger