Czyli spaghetti ladacznicy. Pyszne danie o ciekawym i wciągającym smaku. Łatwe do przygotowania i szybkie. Zainspirowane przepisem nieco ekscentrycznej Nadi G z programu Bitchin'Kitchin.
Składniki (dla 2 osób):
- 200 g makaronu spaghetti - użyłam razowego
- puszka pokrojonych pomidorów
- 1 garść czarnych oliwek
- 6 filecików anchois rozgniecionych widelcem (możesz użyć tuńczyka z puszki)
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 łyżka drobno posiekanych kaparów
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 drobno posiekanej papryczki chilli - bez pestek
- czarny pieprz
- natka pietruszki, drobno posiekana
Ugotuj spaghetti al dente w osolonym wrzątku i odcedź. Rozgrzej oliwę w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodaj papryczkę chili i czosnek, smaż przez około 2 min. Dodaj rozgniecione fileciki anchois i smaż mieszając jeszcze przez 30 sek. Następnie dodaj pomidorki, duś całość przez 5 minut. Następnie wmieszaj posiekane oliwki, kapary, sól i pieprz. Dodaj makaron spaghetti, zmniejsz płomień i mieszaj szczypcami, aż makaron wchłonie sos, czyli mniej więcej 3 min. Przed podaniem posyp posiekaną pietruszki, Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz