Szukaj na tym blogu

Drukuj

21 marca 2013

Pasta z wędzonej makreli

Jedna z lepszych past jakie kiedykolwiek jadłam. Inspiracja - Jamie Olivier.


Składniki:

  • 300-400 g wędzonej makreli
  • 2 cebulki dymki ( nie miałam, użyłam szczypiorku i 1/2 czerwonej cebuli)
  • 1 limetka (lub cytryna)
  • 200 g kremowego serka kanapkowego, np.: Philadelphia
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • sól i pieprz
Makrelę obierz ze skóry i podziel na kawałki, usuń wszystkie drobne ości. Cebulki dymki drobno pokrój. Połącz serek z chrzanem w dużej misce.  Dodaj makrelę, dymki, skórkę otartą z cytryny oraz sok z 1/2 cytryny. Całość dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Najlepiej smakuje na pełnoziarnistym pieczywie lub świeżo zrobionych grzankach. Smacznego!



1 komentarz:

  1. Jedna z moich ulubionych past. Ja dodaję jeszcze chili, czarne oliwki i kapary :)

    OdpowiedzUsuń