Szukaj na tym blogu

Drukuj

4 stycznia 2013

Zielone warzywa zapiekane pod beszamelem



Składniki:

  • 1 zielona papryka, pokrojona w paski
  • 1 opakowanie mrożonej brukselki
  • 1 opakowanie mrożonych brokułów
  • 30dag tartego żółtego sera
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 szkl mleka
  • sól
  • pierz
  • gałka muszaktołowa
Brokuły i brukselkę gotuj w osolonej wodzie przez około 5 minut. Wysmaruj naczynie żaroodporne odrobiną masła i przełóż do niego warzywa. Dodaj kawałki papryki. Przygotuj sos beszamelowy. W małym garnku rozpuść masło, dosyp mąkę i dokładnie wymieszaj. Wlej powoli mleko, ciągle mieszaj by nie powstały grudki.Gdy sos zgęstnieje odstaw go z ognia. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wbij jajka i dokładnie wymieszaj. Wylej sos na warzywa. Na wierzchu posyp serem. Zapiekaj w piekarniku w 180C przez 10 minut. Smacznego!

2 komentarze: