Szukaj na tym blogu

Drukuj

6 stycznia 2013

Imbirowe skrzydełka z pikantną salsą

Przepyszniaste...



Składniki (dla 4 osób):

  • 20 skrzydełek z kurczaka
  • 10 cm korzenia imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 6 łyżeczek jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka sosu chilli (1/2 łyżeczki tabasco,1/2 łyżeczki chilli w proszku, lub kawałek papryczki chilli)
  • 1 łyżeczka sosu rybnego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżka wody
Skrzydełka umyj i osusz. Możesz odciąć ostatnią część skrzydełka tzw. lotkę. Imbir obierz i zetrzyj na tarce. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Imbir, czosnek i sosy wymieszaj z cukrem i łyżką wody. Włóż skrzydełka do powstałej marynaty i odstaw na 1h. Aby uzyskać mocniejszy smak kurczakowych skrzydełek warto włożyć skrzydełka do marynaty na noc. Piekarnik nagrzej do temperatury 180C. Skrzydełka ułóż na kratce grillowej i zapiekaj w piekarniku przez około 40 minut, aż staną się rumiane i chrupiące. Podawaj z pikantnym dipem. Smacznego!

Na salsę:
  • 1 suszona papryczka chilli
  • 1 łyżeczka ziarenek kolendry
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 1 szalotka
  • 1 łyżeczka octu
  • 100g przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki keczupu
  • sól i pieprz
Papryczkę chilli drobno pokrój. Upraż na patelni bez tłuszczu z pozostałymi ziołami. Uprażone zioła utłucz w moździerzu. Szalotkę obierz i drobno posiekaj. Wymieszaj z przyprawami, przecierem, keczupem. Dopraw solą, pieprzem i octem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz