Lekkie, owocowe i kremowe. Przepyszne i wciągające...
Składniki:
Na spód:
- 300g pełnoziarnistych herbatnikow
- 100g masła
Na owocowe nadzienie:
- 1 banan
- 1 pomarańcza
- 1 puszka ananasa w kwałkach
- 375 mln soku multiwitamina
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 20g cukru (opcjonalnie, do smaku)
- 1 kopiasta łyżeczka żelatyny
Na warstwę serowo-jogurtową:
- 3 łyżeczki żelatyny
- 250g serka maskarpone
- 250g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka soku z cytryny
Na wierzch:
- 1 galaretka cytrynowa
- banan
- pomarańcza
- kilka kawałków ananasa
Herbatniki przełóż do foliowej torebki i rozgnieć wałkiem. Okruchy przesyp do miski. Masło roztop i połącz z pokruszonymi herbatnikami, dobrze wymieszaj. Masę herbatnikową równomiernie rozłóż na dnie tortownicy, wyrównaj i dociśnij łyżką. Wstaw formę do lodówki.
Obierz banana i pomarańczę usuwając białe błonki (w miarę możliwości). Kawałki ananasa z puszki odsącz. Pokrój owoce w kosteczkę. Pozostaw kilka kawałków ananasa do dekoracji.
Z soku multiwitaminowego, proszku i cukru przygotuj budyń według wskazówek na opakowaniu, ale używając podanych w przepisie składników (czyli podgrzej sok i w nim rozpuść budyń wymieszany z odrobiną odlanego zimnego soku). Do ciepłego budyniu dodaj łyżeczkę żelatyny. Do budyniu dodaj pokrojone owoce. Masę budyniowo-owocową lekko przestudź i wylej na spod z herbatników. Całość włóż do lodówki i schłódź.
Żelatynę rozpuść w 100 mln wrzątku i wymieszaj z 4 łyżkami jogurtu. Pozostały jogurt zmiksuj z maskarpone na gładką masę. Dodaj sok z cytryny i ekstrakt z wanilii. Możesz posłodzić według uznania, ja wrzuciłam 2 tabletki słodziku bo okazało się, że nie mam cukru. Dodaj jogurt wymieszany z żelatyną i dokładnie zmiksuj. Tak aby wszystkie składniki połączyły się. Wyłóż masę jogurtową na masę budyniową (ważne żeby masa budyniowa wcześniej stężała). Wstaw całość do lodówki na około 2 godziny.
Banana do dekoracji obierz i pokrój w plasterki. Podobnie postąp z pomarańczą. Wierzch ciasta obłóż dekoracyjnie owocami i ananasem. Galaretkę rozpuść w szklance wrzątku. Gdy zacznie tężeć przelej ją na wierzch. Tort wstaw do lodówki na 30 minut. Smacznego!
świetne! lekkie i mega owocowe.
OdpowiedzUsuńbardzo fajne ciasto, zrobię przy najbliższej okazji :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
Szana :)
Mmm. Wspaniałe ciasto.. : )
OdpowiedzUsuńNa pewno lekkie i pyszne.
ale pychota :D
OdpowiedzUsuńO kurczaczek! Ciacho nieziemskie :D
OdpowiedzUsuńZrobiłam według przepisu, jednak spód się wcale nie trzymał, a masa owocowa nie stężała zbyt dobrze. Krótko mówiąc im wyżej tym lepiej. Babeczka_piecze, masz na to jakąś radę?
OdpowiedzUsuńSmakowało wszystkim no jednak się rozpadło :(
Ciastka muszą być drobno pokruszone i dokładnie wymieszane z masłem, muszą konsystencją przypominać mokry piasek. Trzeba je mocno ubić na dnie naczynia, tak żeby tworzyły twardy i zbity spód. Najlepiej robić to łyżką, wygładzając powierzchnie. A co do masy owocowej powinna być kopiasta łyżeczka żelatyny - zaraz poprawie w przepisie. Możesz też spróbować następnym razem dać więcej żelatyny - np. dwie łyżeczki. Pozdrawiam :)
UsuńNiestety spod z ciasteczek i masła nigdy nie będzie tak trwały jak z pieczonego ciasta. Może trochę osypywać się, jednak nie powinien całkowicie się rozpadać.
UsuńDziękuję za odpowiedź, wiem w czym miałam problem-ciastka nie były zbyt drobno pokruszone :( Następnym razem na pewno wyjdzie ;)
Usuń