Szukaj na tym blogu

Drukuj

10 stycznia 2013

Ciasto Tutti Frutti

Lekkie, owocowe i kremowe. Przepyszne i wciągające...


Składniki:

Na spód:
  • 300g pełnoziarnistych herbatnikow
  • 100g masła
Na owocowe nadzienie:
  • 1 banan
  • 1 pomarańcza
  • 1 puszka ananasa w kwałkach
  • 375 mln soku multiwitamina
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 20g cukru (opcjonalnie, do smaku)
  • 1 kopiasta łyżeczka żelatyny
Na warstwę serowo-jogurtową:
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 250g serka maskarpone
  • 250g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
Na wierzch:
  • 1 galaretka cytrynowa
  • banan
  • pomarańcza
  • kilka kawałków ananasa
Herbatniki przełóż do foliowej torebki i rozgnieć wałkiem. Okruchy przesyp do miski. Masło roztop i połącz z pokruszonymi herbatnikami, dobrze wymieszaj. Masę herbatnikową równomiernie rozłóż na dnie tortownicy, wyrównaj i dociśnij łyżką. Wstaw formę do lodówki.

Obierz banana i pomarańczę usuwając białe błonki (w miarę możliwości). Kawałki ananasa z puszki odsącz. Pokrój owoce w kosteczkę. Pozostaw kilka kawałków ananasa do dekoracji. 

Z soku multiwitaminowego, proszku i cukru przygotuj budyń według wskazówek na opakowaniu, ale używając podanych w przepisie składników (czyli podgrzej sok i w nim rozpuść budyń wymieszany z odrobiną odlanego zimnego soku). Do ciepłego budyniu dodaj łyżeczkę żelatyny. Do budyniu dodaj pokrojone owoce. Masę budyniowo-owocową lekko przestudź i wylej na spod z herbatników. Całość włóż do lodówki i schłódź.

Żelatynę rozpuść w 100 mln wrzątku i wymieszaj z 4 łyżkami jogurtu. Pozostały jogurt zmiksuj z maskarpone na gładką masę. Dodaj sok z cytryny i ekstrakt z wanilii. Możesz posłodzić według uznania, ja wrzuciłam 2 tabletki słodziku bo okazało się, że nie mam cukru. Dodaj jogurt wymieszany z żelatyną i dokładnie zmiksuj. Tak aby wszystkie składniki połączyły się.  Wyłóż masę jogurtową na masę budyniową (ważne żeby masa budyniowa wcześniej stężała). Wstaw całość do lodówki na około 2 godziny. 

Banana do dekoracji obierz i pokrój w plasterki. Podobnie postąp z pomarańczą. Wierzch ciasta obłóż dekoracyjnie owocami i ananasem. Galaretkę rozpuść w szklance wrzątku. Gdy zacznie tężeć przelej ją na wierzch. Tort wstaw do lodówki na 30 minut. Smacznego!



9 komentarzy:

  1. świetne! lekkie i mega owocowe.

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo fajne ciasto, zrobię przy najbliższej okazji :)
    pozdrawiam,
    Szana :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm. Wspaniałe ciasto.. : )
    Na pewno lekkie i pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  4. O kurczaczek! Ciacho nieziemskie :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam według przepisu, jednak spód się wcale nie trzymał, a masa owocowa nie stężała zbyt dobrze. Krótko mówiąc im wyżej tym lepiej. Babeczka_piecze, masz na to jakąś radę?

    Smakowało wszystkim no jednak się rozpadło :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciastka muszą być drobno pokruszone i dokładnie wymieszane z masłem, muszą konsystencją przypominać mokry piasek. Trzeba je mocno ubić na dnie naczynia, tak żeby tworzyły twardy i zbity spód. Najlepiej robić to łyżką, wygładzając powierzchnie. A co do masy owocowej powinna być kopiasta łyżeczka żelatyny - zaraz poprawie w przepisie. Możesz też spróbować następnym razem dać więcej żelatyny - np. dwie łyżeczki. Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Niestety spod z ciasteczek i masła nigdy nie będzie tak trwały jak z pieczonego ciasta. Może trochę osypywać się, jednak nie powinien całkowicie się rozpadać.

      Usuń
    3. Dziękuję za odpowiedź, wiem w czym miałam problem-ciastka nie były zbyt drobno pokruszone :( Następnym razem na pewno wyjdzie ;)

      Usuń