13 stycznia 2013

Curry z kurczaka

Aromatycznie...



Składniki:

  • 1 duża cebula
  • 6 ząbków czosnku
  • 50g świeżego imbiru
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżeczki kuminu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 papryczka chilli
  • 1 łyżeczka przyprawy gram masala
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka curry
  • 400g drobno krojonych pomidorów z puszki
  • 250ml bulionu drobiowego (może być z kostki)
  • 8 podudzi z kurczaka ( bez skóry i kości)
  • 1 cebulka dymka
Kurczaka pokrój na kawałki. Cebulę obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć do blendera, albo miksera, dodaj 2 łyżki wody i rozdrobnij na papkę. Cebulową papkę przełóż do miseczki. Czosnek i imbir obierz, wrzuć do blendera, dodaj odrobinę wody  i również rozdrobnij na papkę. Rozgrzej olej w woku, lub na dużej patelni. Wrzuć kumin, curry, cynamon i pokrojoną chilli. Smaż przez około 30 sec, aż przyprawy wydzielą aromat. Dodaj pastę z cebuli, smaż ciągle mieszając, aż pokryje się przyprawami - około 5 minut. Dodaj pastę z czosnku i imbiru, smaż przez kolejne 2 minuty. Dodaj przyprawę gram masala oraz cukier. Wymieszaj. Dodaj pomidory i gotuj całość na średnim ogniu przez około 10 minut. Dodaj pokrojonego kurczaka i dokładnie wymieszaj. Gotuj przez 5 minut po czym dodaj bulion. Gotuj całość na średnim ogniu przez około 15-20 minut, do czasu aż kurczak stanie się miękki. Przed podaniem posyp pokrojoną dymką i chilli. Serwuj z ryżem albo z pieczywem. Smacznego!

5 komentarzy:

  1. uśmiecham się do Ciebie.. dostanę porcyjkę? :p

    OdpowiedzUsuń
  2. pikantnie i smacznie to jest to co lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Musiało być pyszne! Aż Ci zazdroszczę :P
    A zdjęcie super! :)




    Zapraszam do mnie...

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda super:) Już dawno chodziło za mną carry. Ja robię z mlekiem kokosowym ale twoją wersję chętnie wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń

DRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Babeczka piecze , Blogger