Aromatycznie...
Składniki:
- 1 duża cebula
- 6 ząbków czosnku
- 50g świeżego imbiru
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżeczki kuminu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 papryczka chilli
- 1 łyżeczka przyprawy gram masala
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka curry
- 400g drobno krojonych pomidorów z puszki
- 250ml bulionu drobiowego (może być z kostki)
- 8 podudzi z kurczaka ( bez skóry i kości)
- 1 cebulka dymka
Kurczaka pokrój na kawałki. Cebulę obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć do blendera, albo miksera, dodaj 2 łyżki wody i rozdrobnij na papkę. Cebulową papkę przełóż do miseczki. Czosnek i imbir obierz, wrzuć do blendera, dodaj odrobinę wody i również rozdrobnij na papkę. Rozgrzej olej w woku, lub na dużej patelni. Wrzuć kumin, curry, cynamon i pokrojoną chilli. Smaż przez około 30 sec, aż przyprawy wydzielą aromat. Dodaj pastę z cebuli, smaż ciągle mieszając, aż pokryje się przyprawami - około 5 minut. Dodaj pastę z czosnku i imbiru, smaż przez kolejne 2 minuty. Dodaj przyprawę gram masala oraz cukier. Wymieszaj. Dodaj pomidory i gotuj całość na średnim ogniu przez około 10 minut. Dodaj pokrojonego kurczaka i dokładnie wymieszaj. Gotuj przez 5 minut po czym dodaj bulion. Gotuj całość na średnim ogniu przez około 15-20 minut, do czasu aż kurczak stanie się miękki. Przed podaniem posyp pokrojoną dymką i chilli. Serwuj z ryżem albo z pieczywem. Smacznego!
uśmiecham się do Ciebie.. dostanę porcyjkę? :p
OdpowiedzUsuńpycha, uwielbiam.
OdpowiedzUsuńpikantnie i smacznie to jest to co lubię:)
OdpowiedzUsuńMusiało być pyszne! Aż Ci zazdroszczę :P
OdpowiedzUsuńA zdjęcie super! :)
Zapraszam do mnie...
Wygląda super:) Już dawno chodziło za mną carry. Ja robię z mlekiem kokosowym ale twoją wersję chętnie wypróbuję:)
OdpowiedzUsuń