Szukaj na tym blogu

Drukuj

11 stycznia 2013

Tarta z cebulą, szynką i pieczarkami

Szybko i smacznie.



Składniki:

  • opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 1 duża czerwona cebula, pokrojona w piórka
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • kilka plasterków wędzonej szynki
  • 6 małych pieczarek, tylko kapelusze
  • 1/2 sera pleśniowego Camembert
  • garść liści rukoli
  • 1/2 łyżeczki Vegetty
  • 4 łyżki oliwy
  • sól i pieprz
Rozgrzej piekarnik do 200C. Rozgrzej 3 łyżki oliwy na patelni. Doda pokrojoną cebulę. Smaż przez około 8 minut, ciągle mieszając. Dodaj tymianek, ocet, sól i pieprz, smaż przez kolejne 5 minut. Rozwiń ciasto francuskie, z każdego boku odkrój około 1 cm pasek i połóż na końcach ciasta. W ten sposób powstanie rynienka z ciasta, nie trzeba będzie używać formy do pieczenia. Środek ciasta nakłuj widelcem. Ułóż na cieście cebulę, plasterki szynki oraz plasterki sera. Pieczarki oczyść i ułóż na tarcie, użyj tylko kapeluszy. Posyp pieczarki Vegettą i skrop pozostałą oliwą. Ułóż tartę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, (możesz użyć papieru spod ciasta). Piecza tarte przez około 25-30 minut. Przed podaniem ułóż na tarcie kilka listków rukoli. Smacznego!


2 komentarze:

  1. jak apetycznie wygląda!
    pozdrawiam,
    Szana!

    OdpowiedzUsuń
  2. Małe pieczareczki wyglądają ślicznie :) Takie dania lubię !

    OdpowiedzUsuń