Szukaj na tym blogu

Drukuj

8 stycznia 2013

Smażone kluseczki

Sama nie wiem jak nazwać to danie. To połączenie klusek i frytek. Kiedyś, dawno temu jadłam to jak dodatek do schabowego w pewnej knajpce. Bardzo mi smakowała, dlatego sama spróbowałam odtworzyć ten smak. Ciekawa alternatywa dla klusek, ziemniaków i frytek.



Składniki:

  • 4-5 dużych ziemniaków
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki Vegetty
  • 1/2 łyżeczki chilli w proszku
  • pieprz
  • 1 szklanka oleju do smażenia
Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki ugnieć lub przeciśnij przez praskę.  Ziemniaki włóż do  miski uklep je na równą zwartą powierzchnię następnie podziel je na 4 równe części. Wyciągnij jedną ćwiartkę, ułóż ją na reszcie masy. W ten sposób powstaje  wgłębienie w które wsyp mąkę ziemniaczaną na równo z masą ziemniaków i wbij żółtko. Całość zagnieć, ciasto powinno odchodzić od palców, jeżeli jest za wilgotne dodaj trochę mąki. Dodaj przyprawy, pieprz i zagnieć. Rozgrzej w garnku lub na patelni. Gdy olej będzie rozgrzany urywaj kawałki ciasta i wrzucaj je do oleju. Smaż z każdej strony aż staną się złociste i chrupiące. Możesz do smażenia użyć frytkownicy. Podawaj jako dodatek do dań. Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Ciekawe:) Nie znam takich...

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają niezwykle apetycznie i od razu zwróciły moją uwagę. Gdyby nie to, że mam się "nie obżerać" już po 18 i oczywiście jak prawdziwa kobieta mam lenia, już bym je zrobiła. Przepis porywam i niedługo wykorzystam. Swoją drogą ciekawą kolekcyjkę przepisów tu posiadasz :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dufinki !!!! Nie wiem czy to nazwa wlasna ale ja spotykalam sie wlasnie z taka nazwa tych oto dobroci, alternatywa dla zwyklych slaskich klusek , zamiast do wody wrzucamy do oleju, mniam ;) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak, duffinki są bardzo podobne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo dobre kluseczki robiłam kiedyś:)

    OdpowiedzUsuń