15 stycznia 2013

Brokułowa tempura

Zdrowsza (? zielone, to musi być zdrowe) przekąska do filmu, lub smaczny dodatek do obiadu.



Składniki:

  • 1 brokuł, podzielony na mniejsze różyczki
  • 100g mąki
  • 2 jajka, oddzielnie żółtka i białka
  • 2  łyżki oleju
  • 2 łyżki wody
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka chilli (lub mniej, według upodobań)
  • olej do głębokiego smażenia
Gotuj brokuła przez 3 minuty w osolonej wodzie. Po tym czasie odcedź i przelej zimną wodą, odstaw na bok.  Wsyp mąkę do dużej miski, dodaj sól, pieprz i paprykę. Żółtka rozmąć, dodaj wodę i olej. Wymieszaj z mąką. Białka ubij i delikatnie połącz z masą mączno-jajeczną. Rozgrzej oliwę do smażenia w głębokiej patelni lub garnku. Obtocz kawałki brokuła w cieście i delikatnie wrzucaj na rozgrzaną oliwę. Smaż aż staną się złociste. Podawaj z sosem czosnkowym do maczania. Smacznego!


Składniki na sos czosnkowy:
  • małe opakowanie jogurtu naturalnego (lub greckiego)
  • 3-4 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 2 łyżki majonezu
  • sól i pieprz


4 komentarze:

  1. musi być pyszne :) lubię też taki kalafiorek i brukselkę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmmm... Dobry pomysł! Muszę wypróbować z kalafiorem i brukselką.

      Usuń
  2. Prezentuje się bardzo smacznie. No i zaciekawiła mnie ta potrawa :)

    OdpowiedzUsuń

DRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Babeczka piecze i gotuje , Blogger