29 sierpnia 2017

Odwrócone ciasto z nektarynkami i jeżynami


To moje pierwsze podejście do ciasta bez glutenu. Nie jest w 100% bezglutenowe ponieważ dodałam odrobinę mąki pszennej z obawy, że ciasto się nie sklei. Ale myślę, że można pominąć ten składnik lub dodać wiecej mąki owsianej. Do wypieku użyłam mąki owsianej i mąki ziemniaczanej (a właściwie budyniu waniliowego, ponieważ odkryłam, że nie mam mąki ziemniaczanej) I teraz zapytacie skąd wziąć mąkę owsianą? Odpowiedź jest prosta - można kupić w sklepie, albo zrobić samemu. Ja swoją zrobiłam - wystarczyło zmielić na pył płatki owsiane :) Jeżeli nie chcecie eksperymentować można z powodzeniem użyć tradycyjnej mąki, ciasto wyjdzie równie dobre.




Składniki (na blaszkę o boku 20 x 20 cm):

Na dno blaszki:

  • 1/4 kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 nektarynki
  • garść jeżyn
Na ciasto:
  • 1 szklanka maki owsianej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Piekarnik rozgrzej do 180C. Foremkę natłuść i wyłóż papierem do pieczenia.

Najpierw przygotuj te składniki które znajdą się na dnie foremki. Masło i cukier wsyp na patelnię. Podgrzewaj na średnim ogniu do momentu aż masło i cukier rozpuszczą się.

Nektarynki umyj, wyjmij pestki i pokrój na plasterki. 

Na dno formy wylej roztopione masło z cukrem. Następnie ułóż owoce (nektarynki i jeżyny).

Przygotuj ciasto. Wymieszaj w misce mąki, budyń, proszek do pieczenia, sodę i sól.  

W drugiej misce ubij miękkie masło z cukrem, aż masa stanie się jasna. Ciągle ubijając dodaj jajka, następnie wlej maślankę i ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszaj.

Dodaj sypkie składniki do masy. Wymieszaj do całkowitego połączenia się.

Tak przygotowane cisto wylej do foremki. Piecz przez 50 minut.

Po upieczeniu studź przez 15 minut. Przełóż ciasto na talerz, tak by owoce były na górze. Najlepiej smakuje podane z lodami i owocami. Smacznego!




1 komentarz:

  1. Ciasto wygląda bardzo apetycznie, na pewno się na nie skuszę. Do tego poeksperymentuję odrobinę z różnymi owocami, dla jeszcze większego urozmaicenia efektu :) Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń

DRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Babeczka piecze , Blogger