1 sierpnia 2017

Mrożona kawa z lodami, bitą śmietaną i słonym karmelem

Na upały najlepsza mrożona kawa. Taka z lodami waniliowymi, bitą śmietaną i słonym sosem karmelowym. Mniam!



Składniki (na 2 kawy):

  • szklanka ulubionej kawy (może być także kawa zbożowa)
  • kilka kostek lodu
  • 2 łyżki lodów waniliowych
  • bita śmietana (użyłam takiej w spreju)
Na solony sos karmelowy:
  • 2 łyżki cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka śmietany kremówki
  • sól
Rozpocznij od przygotowania szklanki swojej ulubionej kawy (nie polecam jednak takiej z gruntem).
Kawę przelej do szklanki i odstaw do schłodzenia.

W tym czasie przygotuj sos karmelowy. Na patelnię wsyp cukier, dodaj sok z cytryny i wodę. Gotuj na średnim ogniu. Nie musisz mieszać, spokojnie poczekaj aż cukier będzie miał złoto-brązowy kolor. Gdy cukier będzie już złoty dodaj masło i śmietanę. Dodaj 2-3 szczypty soli. Wymieszaj. Zdejmij patelnię z palnika.

Schłodzoną kawę wlej do podłużnych szklanek. Włóż do każdej 2-3 kostki lodu. Dodaj po łyżce lodów. Na wierchu ułóż śmietanę. Całość polej sosem karmelowym. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Babeczka piecze , Blogger