Składniki (na 2 kawy):
- szklanka ulubionej kawy (może być także kawa zbożowa)
- kilka kostek lodu
- 2 łyżki lodów waniliowych
- bita śmietana (użyłam takiej w spreju)
Na solony sos karmelowy:
- 2 łyżki cukru
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka wody
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżka śmietany kremówki
- sól
Rozpocznij od przygotowania szklanki swojej ulubionej kawy (nie polecam jednak takiej z gruntem).
Kawę przelej do szklanki i odstaw do schłodzenia.
W tym czasie przygotuj sos karmelowy. Na patelnię wsyp cukier, dodaj sok z cytryny i wodę. Gotuj na średnim ogniu. Nie musisz mieszać, spokojnie poczekaj aż cukier będzie miał złoto-brązowy kolor. Gdy cukier będzie już złoty dodaj masło i śmietanę. Dodaj 2-3 szczypty soli. Wymieszaj. Zdejmij patelnię z palnika.
Schłodzoną kawę wlej do podłużnych szklanek. Włóż do każdej 2-3 kostki lodu. Dodaj po łyżce lodów. Na wierchu ułóż śmietanę. Całość polej sosem karmelowym. Smacznego!
Schłodzoną kawę wlej do podłużnych szklanek. Włóż do każdej 2-3 kostki lodu. Dodaj po łyżce lodów. Na wierchu ułóż śmietanę. Całość polej sosem karmelowym. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz