5 sierpnia 2017

Kurczak fajitas z piekarnika

Danie bardzo proste w przygotowaniu. Wystarczy wszystkie składniki pokroić w paski. wymieszać z przyprawami i wrzucić ma blaszce do piekarnika. Na jego przygotowanie potrzebujesz około 35 minut. Idealne gdy szybki i smaczny obiad w tygodniu lub na imprezę.



Składniki (na 4 porcje):
  • 6 podudzi z kurczaka (bez skóry i kości)
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka zielona 
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1  łyżka czosnku granulowanego
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki ostrej papryki
  • 2 łyżeczki kuminu
  • 1 łyżka suszonej kolendry
  • 3 ząbki czosnku
  • sok z 1/2 limonki
  • 2 łyżki oleju
  • sól pieprz
  • 4 placki tortilla
Na sos czosnkowo-limonkowo-kolendrowy:
  • 3 łyżki gęstego jogurtu greckiego lub naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • sok z 1/2 limonki
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka listków kolendry, drobno posiekanych.
  • sól i pieprz
Mięso kurczaka pokrój w cienkie paski. Papryki umyj, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w cienkie paski. Cebulę pokrój w cienkie piórka.

Kurczaka i warzywa umieść w dużej misce. Posyp przyprawami: czosnkiem, papryką słodką i ostrą, kuminem i kolendrą. Dopraw solą i pieprzem według uznania. Całość skrop sokiem z limonki i olejem. Dokładnie wymieszaj. Tak żeby przyprawy i olej dokładnie pokryły warzywa i mięso.

Rozgrzej piekarnik do 220C (góra-dół). Blaszkę do pieczenie wyłóż papierem. Rozłóż równomiernie na blaszce kurczaka z warzywami. Rozgnieć 3 ząbki czosnku i wrzuć na blaszkę.

Piecz przez 20 minut. Następnie wyłącz piekarnik. Tortille zawiń w folię aluminiową i wstaw do wyłączonego piekarnika na 5 minut. Po tym czasie wyjmij tortille i kurczaka.

W międzyczasie przygotuj sos. Umieść w niedużej miseczce jogurt, majonez, sok z limonki i drobno posiekany czosnek (lub przeciśnięty przez praskę). Całość wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Na podgrzanych tortillach umieść kolejno: kurczaka z warzywami i sos. Zwiń tortille. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Babeczka piecze , Blogger