Składniki:
Na dressing:
- 4 łyżki płynnego miodu
- 3 łyżki musztardy francuskiej
- 3 łyżki musztardy sarepskiej
- 2 łyżki oliwy
- 3-4 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę
- sok z 1/2 cytryny
- sól
Dodatkowo:
- 6 podudzi z kurczaka, bez skóry i kości
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 sałata rzymska
- 4 plasterki boczku
- opakowanie pomidorków koktajlowych (250 g)
- 1 awokado
- 1/2 czerwonej cebuli
Przygotuj dressing. Wszystkie składniki dressingu wymieszaj ze sobą, do otrzymania jednolitego sosu. Podziel dressing na 2 równe części. Jedną część wlej do miski. Umieść w niej podudzia z kurczaka i wymieszaj. Tak by marynata dokładnie pokryła mięso. Marynuj kurczaka przez około 30 minut. Jeżeli masz czas to dłużej. Możesz również pozostawić takiego kurczaka na noc w lodówce.
Na rozgrzanej patelni roztop masło. Smaż podudzia na niewielkim ogniu. Kiedy podudzia będą usmażone odstaw je na bok. Lekko przestudzone pokrój na cieńsze paski. Do smażenia mięsa możesz także użyć patelni grillowej lub grilla elektrycznego.
Na tej samej patelni umieść plasterki boczku. Smaż do momentu aż boczek stanie się chrupiący. Usmażony boczek odstaw na bok. Następnie pokrój na mniejsze kawałki.
Sałatę umyj, osusz i porwij na mniejsze kawałki. Pomidorki umyj i przekrój na pół. Awokado obierz ze skórki, wyjmij pestkę i pokrój na plasterki. Cebulę pokrój na cienkie piórka.
Na talerzach ułóż sałatę, kawałki mięsa, boczku, pomidory, awokado, cebulę. Całość polej pozostałym dresingiem. Jeżeli trzeba posól i popieprz do smaku. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz