Sernik z morelami i kruszonką nie jest trudny w przygotowaniu. Wymaga natomiast od nas dużej dawki cierpliwości. Najpierw trzeba schłodzić kruche ciasto na spód. Potem trzeba piec przez prawie godzinę a następnie poczekać do całkowitego wystudzenia ciasta. Jednak cierpliwość się opłaca, bo na samym końcu możemy delektować się pysznym sernikiem, na kruchym spodzie ze słodziutkimi morelami i z kruszonką.
Składniki
Na ciasto:
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 1 kostka masła
- 1 szklanka cukru
- 1 jajko
- 1/2 proszku do pieczenia
Na sernik:
- 500 g twarogu
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 budyń waniliowy
Dodatkowo: 12 dojrzałych morel
Wszystkie składniki na ciasto zagnieć. Możesz je także umieścić w melakserze i przy pomocy trybu pulsującego wymieszać, do momentu aż ciasto będzie przypominało swoją teksturą okruszki chleba.
Zagnieć ciasto w dużą kulę. Odkrój 1/3 ciasta. Zawiń oba kawałki ciasta w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
W międzyczasie przygotuj nadzienie. Morele umyj, przetnij na pół, wyjmij pestkę.
Twaróg zmiel (przynajmniej 3 krotnie), lub jeżeli masz mocny blender możesz zblendować do momentu aż twaróg osiągnie konsystencję serka kanapkowego.
Połącz twaróg z jajkami, cukrem, cukrem waniliowym i budynie, do uzyskania jednolitej masy.
Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki. Rozwałkuj większą porcję ciasta. Tortownice o średnicy 22 cm lekko natłuść miękkim masłem (spód i boki). Rozwałkowanym ciastem wyłóż spód i boki tortownicy. Nie przejmuj się jeśli ciasto się porwie. Po prostu je posklejaj palcami. Wstaw tortownicę na 20 minut do lodówki.
Wyjmij ciasto z lodówki. Na spód wylej masę serową. Na masie serowej wyłóż morele. Na wierzch zetrzyj pozostałe ciasto.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez 50 minut. Po tym czasie wyjmij i odstaw do wystudzenia. Wystudzone ciasto wstaw na 2h do lodówki - by masa serowa całkowicie wystudziła się. Czekanie to najtrudniejszy moment w tym przepisie ;)
Jestem miłośniczką serników i ten trafia moje gusta w 100%
OdpowiedzUsuńuwielbiam serniki, a ten zjadłabym w całości :)
OdpowiedzUsuń