Składniki (na 12 mufinnek):
- 2 duże marchewki
- 1/4 kostki masła
- 1/2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru brązowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka esencji pomarańczowej
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka przyprawy do pierników
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki żurawiny
Piekarnik rozgrzej do 180C. Formę do muffinek wyłóż papilotkami.
Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Masło roztop w rondelku. Przelej do miski. Dodaj mleko, jajka i wymieszaj. Następnie dodaj cukier, ekstrakt waniliowy, esencję pomarańczową, mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, imbir, przyprawę do pierników i dokładnie wymieszaj.
Dodaj startą marchewkę i żurawinę. Wymieszaj.
Ciasto równomiernie rozłóż do papilotek. Piecz 25-30 minut. Upieczone muffinki pozostaw do całkowitego ostudzenia.
Udekoruj cukrem pudrem, lukrem lub roztopioną czekoladą. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz