Składniki:
- 1 kostka miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka esencji migdałowej
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- migdały do dekoracji
- dżem truskawkowy do dekoracji
Wszystkie składniki, poza migdałami i dżemem, zmiksuj i zagnieć.
Ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki i foruj z ciasteczka w kształcie palców - powinny być ciut cieńsze od ludzkich palców ponieważ w piekarniku nieznacznie urosną.
Na końcu każdego ciasta przyklej migdał w miejscu paznokcia.
Ciasteczka układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasteczka układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz ciasteczka około 10 min w piekarniku nagrzanym do 200C.
Po wystudzeniu, podgrzej dżem w rondelku i posmaruj nim końce palców i wokół paznokcie. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz