Zanim przystąpisz do przygotowania tego pysznego i aromatycznego dżemu z dyni z dodatkiem pomarańczy i cynamonu, muszę Ci zdradzić pewien sekret. Na pewno zawsze martwisz się jak za pasteryzować przetwory by móc się nimi cieszyć przez całą zimę. Moim tegorocznym odkryciem jest pasteryzacją słoików w... uwaga - zmywarce!. Jest to bardzo prosty i przyjemny sposób wekowania słoików. Wystarczy ułożyć słoiki w zmywarce wieczkami do dołu i ustawić cykl w zmywarce na 70-75 stopni (ważne żeby temperatura nie przekroczyła 100C). Nie dodawaj żadnych detergentów! Po zakończonym programie wyjmij słoiczki i ciesz się przetworami całą zimę :)
Składniki:
- 500 g dyni
- 1 pomarańcza (skórka i sok)
- 1 cytryna (skórka i sok)
- 1 galaretka pomarańczowa
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka pektyny do dżemów
- 1 łyżeczka cynamonu (lub więcej, wg uznania)
Dynię umyj, obierz ze skórki, wyjmij miękki miąższ wraz z pestkami. Pozostały twardy miąższ zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Miąższ umieść w garnku, dodaj cukier i gotuj przez 20 minut, do miękkości. Po tym czasie dodaj sok i skórkę z cytryny i pomarańczy, pektynę, galaretkę pomarańczową i cynamon. Doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze 10 minut.
Gorący dżem przelej do wyparzonych słoików, zakręć i ustaw na chwilę do góry dnem.
dynia, pomarańcza i cynamon, to musi smakować dobrze :D
OdpowiedzUsuń