Szukaj na tym blogu

Drukuj

19 października 2016

Zupa dyniowo-marchewkowa

Rozgrzewająca, aromatyczna i lekko egzotyczna a to za sprawą imbiru i mleczka kokosowego. Szczypta chili dodaje jej delikatnej pikanterii. Zupa dyniowo-marchewkowa jest idealna na szare, jesienne dni.



Składniki:

  • 1/2 niedużej dyni hokkaido
  • 1 cebula
  • kawałek świeżego imbiru (2 cm)
  • 2 marchewki
  • 1/4 masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kostka rosołowa- warzywna
  • 0,7 litra wody
  • 1/4 łyżeczki chili (lub pieprzu cayenne)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki sosu sojowego (jasnego)
  • 1 puszka mleczka kokosowego 

Cebulę, imbir i czosnek drobno posiekaj. Dynię i marchewkę obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i zetrzyj na tarce.

N patelni roztop masło. Dodaj cebulę, imbir, czosnek, marchewkę i dynię. Całość smaż przez 5-10 minut.

Przełóż warzywa do garnka. Wlej wodę, dodaj kostkę rosołową, chili. Gotuj 20 minut pod przykryciem.

Po tym czasie dodaj sok z cytryny, mleczko kokosowe, sos sojowy. Gotuj 5 minut. Zblenduj całość na gładki krem. Dopraw do smaku solą i pieprzem, jeśli trzeba. Podawaj z kawałkami gruszki, pestkami dyni lub serem pleśniowym. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Pięknie wygląda ! ja ostatnio robiłam krem z marchewki z imbirem i pomarańczą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham takie zupy krem! :) Zapraszam na nowy post, tym razem hummus dyniowy! :) https://jaglusia.wordpress.com/2016/10/17/dyniowy-hummus/

    OdpowiedzUsuń