Składniki (na formę keksówkę)
- 1 kostka miękkiego masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 cukru brązowego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2-3 gruszki, obrane i pokrojone w kostkę.
Rozgrzej piekarnik do 160C. Formę do pieczenia natłuść i wyłóż papierem do pieczenia.
Masło utrzyj z cukrem. Dodaj jajka i ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszaj.
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i przyprawami (imbirem i cynamonem). Dodaj stopniowo mąkę do masy maślano-jajecznej. Następnie dodaj pokrojone gruszki.Wymieszaj do połączenia się składników. Ciasto jest dość zbite.
Przelej masę do formy. Piecz przez 1h - 1h i 10 min, do suchego patyczka. Przed podaniem polej sosem karmelowym. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz