12 października 2016

Ciasto gruszkowo-imbirowe z domowym sosem karmelowym

Ciasto idealne na jesienne dni. Wilgotne, pachnące cynamonem i imbirem. Idealnie smakuje polane domowym sosem karmelowym (przepis we wcześniejszym poście - klik).



Składniki (na formę keksówkę)

  • 1 kostka miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 cukru brązowego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2-3 gruszki, obrane i pokrojone w kostkę.
Rozgrzej piekarnik do 160C. Formę do pieczenia natłuść i wyłóż papierem do pieczenia.

Masło utrzyj z cukrem. Dodaj jajka i ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszaj.

Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i przyprawami (imbirem i cynamonem). Dodaj stopniowo mąkę do masy maślano-jajecznej. Następnie dodaj pokrojone gruszki.Wymieszaj do połączenia się składników. Ciasto jest dość zbite. 

Przelej masę do formy. Piecz przez 1h - 1h i 10 min, do suchego patyczka. Przed podaniem polej sosem karmelowym. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Babeczka piecze i gotuje , Blogger