9 października 2016

Domowy słony sos karmelowy

Słony karmel to moje ostatnie odkrycie. Uwielbiam lody o tym smaku. Okazuje się, że sos karmelowy można łatwo przygotować w domu. Jest idealny jako dodatek do ciast, ciasteczek, lodów, serników, owoców itp. Jeżeli nie lubisz połączenia smaku słodkiego i słonego - pomiń sól w przepisie.

Do zrobienia domowego słonego sosu karmelowego wystarczy 5 składników i około 15-20 minut wolnego czasu. Jednak ze spróbowaniem trzeba chwilę poczekać - najlepszy jest po wystudzeniu, gęsty i słodko-słony.



Składniki:

  • 1 szklanka cukru
  • 6 łyżek wody
  • 1/2 kostki miękkiego masła
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • 1/2 łyżeczki soli (lub więcej jeśli chcesz by karmel był bardziej słony)
Cukier wsyp do rondelka. Dodaj wodę. Całość podgrzej na średnim ogniu. Ciągle mieszając (najlepiej drewnianą łopatką) doprowadź do wrzenia.

Początkowo cukier stanie się płynny, będzie wrzał (pojawią się bąbelki), później stanie się sypki i będzie tworzył grudki. Nie zrażaj się ani się nie przestrasz, po prostu musisz ciągle mieszać i cierpliwie czekać. Po pewnym czasie stanie się znów płynny, gęsty i nabierze złotego-brązowego koloru.

kiedy cukier będzie całkowicie rozpuszczony, gładki i złoto-brązowy dodaj pokrojone w kawałki masło (najlepiej takie w temperaturze pokojowej). Uważaj bo karmel będzie bulgotać jak tylko dodasz do niego masła. Ciągle mieszając pozwól by masło dokładnie się roztopiło.


Następnie wlej powoli śmietankę. Ponieważ śmietanka jest zimniejsza od karmelu, mieszanina będzie gwałtownie bulgotać, uważaj by się nie poparzyć. Pozwól miksturze gotować się przez około 1 minutę. 

Zdejmij rondel z ognia, dodaj sól, dokładnie wymieszaj. Przelej do słoika, poczekaj aż ostygnie.

Tak przygotowany karmel można przechowywać w lodówce do 2 tygodni - jednak wydaje mi się, że zjesz go wcześniej ;) Koniecznie spróbuj z naleśnikami i owocami! Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Babeczka piecze i gotuje , Blogger