23 października 2016

Dżem z dyni z pomarańczą i cynamonem

Zanim przystąpisz do przygotowania tego pysznego i aromatycznego dżemu z dyni z dodatkiem pomarańczy i cynamonu, muszę Ci zdradzić pewien sekret. Na pewno zawsze martwisz się jak za pasteryzować przetwory by móc się nimi cieszyć przez całą zimę. Moim tegorocznym odkryciem jest pasteryzacją słoików w... uwaga - zmywarce!. Jest to bardzo prosty i przyjemny sposób wekowania słoików. Wystarczy ułożyć słoiki w zmywarce wieczkami do dołu i ustawić cykl w zmywarce na 70-75 stopni (ważne żeby temperatura nie przekroczyła 100C).  Nie dodawaj żadnych detergentów! Po zakończonym programie wyjmij słoiczki i ciesz się przetworami całą zimę :)




Składniki:

  • 500 g dyni
  • 1 pomarańcza (skórka i sok)
  • 1 cytryna (skórka i sok)
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 1 szklanka cukru
  • 1  łyżka pektyny do dżemów
  • 1 łyżeczka cynamonu (lub więcej, wg uznania)
Dynię umyj, obierz ze skórki, wyjmij miękki miąższ wraz z pestkami. Pozostały twardy miąższ zetrzyj na tarce o grubych oczkach.


Miąższ umieść w garnku, dodaj cukier i gotuj przez 20 minut, do miękkości. Po tym czasie dodaj sok i skórkę z cytryny i pomarańczy, pektynę, galaretkę pomarańczową i cynamon. Doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze 10 minut.

Gorący dżem przelej do wyparzonych słoików, zakręć i ustaw na chwilę do góry dnem.

1 komentarz:

DRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Babeczka piecze , Blogger