Składniki:
- 4 średniej wielkości papryki
- 500 g ulubionego mięsa mielonego
- nieduży kawałek boczku
- 1 duża cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 natka pietruszki
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- 1 kula mozzarelli
- garść liści bazylii
- sól i pieprz
Rozgrzej piekarnik do 180C. Naczynie do zapiekania wyłóż folia aluminiową.
Papryki umyj. W zależności od tego jakich użyjesz możesz przekroić je na pół lub odkroić górną część z ogonkiem. Usuń z papryk gniazda nasienne.
Na patelni roztop masło. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Zeszklij na maśle.
Boczek pokrój w drobną kostkę i dodaj do cebuli i czosnku. Smaż całość około 3-4 minuty.
Po tym czasie dodaj mięso mielone. Wymieszaj. Oprósz solą i pieprzem. Smaż do momentu aż mięso przestanie być surowe. Pamiętaj by ciągle mieszać, by się nie przypaliło.
Następnie dodaj pomidory z puszki i przecier pomidorowy. Dokładnie wymieszaj. Gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut.
Natkę pietruszki oraz bazylię drobno posiekaj, dodaj do sosu. Całość wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem. Zdejmij z ognia.
Nadziewaj papryki przygotowanym sosem. Ułóż w naczyniu do zapiekania. Na wierzchu każdej papryczki połóż kawałek mozzarelli.
Całość zapiekaj przez 20 min. Podawaj na gorąco. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz