8 listopada 2016

Papryki faszerowane mięsem



Składniki:

  • 4 średniej wielkości papryki
  • 500 g ulubionego mięsa mielonego
  • nieduży kawałek boczku
  • 1 duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 natka pietruszki
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 1 kula mozzarelli
  • garść liści bazylii
  • sól i pieprz

Rozgrzej piekarnik do 180C. Naczynie do zapiekania wyłóż folia aluminiową.

Papryki umyj. W zależności od tego jakich użyjesz możesz przekroić je na pół lub odkroić górną część z ogonkiem. Usuń z papryk gniazda nasienne.

Na patelni roztop masło. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Zeszklij na maśle.

Boczek pokrój w drobną kostkę i dodaj do cebuli i czosnku. Smaż całość około 3-4 minuty.

Po tym czasie dodaj mięso mielone. Wymieszaj. Oprósz solą i pieprzem. Smaż do momentu aż mięso przestanie być surowe. Pamiętaj by ciągle mieszać, by się nie przypaliło.

Następnie dodaj pomidory z puszki i przecier pomidorowy. Dokładnie wymieszaj. Gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. 

Natkę pietruszki oraz bazylię drobno posiekaj, dodaj do sosu. Całość wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem. Zdejmij z ognia.

Nadziewaj papryki przygotowanym sosem. Ułóż w naczyniu do zapiekania. Na wierzchu każdej papryczki połóż kawałek mozzarelli.

Całość zapiekaj przez 20 min. Podawaj na gorąco. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Babeczka piecze i gotuje , Blogger